Israel afirma haver neutralitzat l’atac amb més de 300 drons i míssils llançats per l’Iran

L'atac s’ha produït com a represàlia per l’atemptat contra el consolat iranià a Damasc, segons la Guàrdia Revolucionària

L'Iran ataca Israel per primera vegada de forma directa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 d'abril 2024 - 09:49 Actualitzat: 14 d'abril 2024 - 14:43

L'exèrcit israelià ha confirmat que cap dels drons llançats per l'Iran ha arribat al territori israelià i que ha interceptat 25 dels vora 30 míssils de creuer i quasi tots els míssils balístics de “més de 120”, la immensa majoria fora de l'espai aeri israelià. 

De moment, només una base militar propera a la ciutat de Beerxeba, al sud d’Israel, ha sigut lleument danyada i una xiqueta ha resultat ferida de gravetat, però no hi ha hagut cap víctima mortal.

L’atac de la República Islàmica contra Israel, perpetrat amb més de 300 drons i míssils, s’ha produït com a represàlia pel recent atac contra el consolat iranià a Damasc, que va matar set membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana, entre els quals hi ha dos generals, i sis ciutadans sirians i que Teheran atribueix a l'estat hebreu.

El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària, el general Hosein Salamí, ha advertit que “si el règim sionista ataca els nostres interessos, autoritats o ciutadans des de qualsevol punt, contraatacarem”. 

Biden garanteix el suport a Netanyahu i convoca el G7

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha garantit el suport al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, enfront de l'Iran, i ha assegurat que les forces estatunidenques han contribuït a frenar l'atac. De fet, la setmana passada l'exèrcit estatunidenc va traslladar avions i destructors de defensa aèria contra míssils balístics a la regió.

El mandatari ha condemnat l'atac iranià "amb la fermesa més gran possible" i ha recordat que s’ha originat no sols a l'Iran, sinó també al Iemen, Síria i l'Iraq, on operen milícies aliades de Teheran.

Aquest diumenge, segons ha avançat Biden, els Estats Units convocarà la resta de líders del G7 "per a coordinar una resposta diplomàtica unida al descarat atac de l'Iran". "El meu equip es posarà en contacte amb els seus homòlegs de tota la regió i ens mantindrem en estret contacte amb els dirigents d'Israel", ha apuntat.

Reobrin els espais aeris de Jordània i Israel

L'aviació civil de Jordània ha anunciat a primera hora del matí d'aquest diumenge la reobertura del seu espai aeri, que va tancar aquest dissabte a la nit, i la represa dels seus vols comercials després de l'atac aeri.

Jordània va ser el primer país que va tancar per complet l'espai aeri per l'amenaça iraniana d'un atac a Israel, ja que durant aquests últims dies diverses aerolínies han decidit suspendre els vols a l'Iran com a mesura preventiva per la situació a l'Orient Mitjà. Cal recordar que el país fa frontera amb l'Iraq i Síria, països on són presents milícies proiranianes que solen atacar posicions israelianes i estatunidenques a la regió.

Per la seua banda, Israel també ha reobert el seu espai aeri i l’autoritat aeroportuària del país ha informat que els aeroports domèstics reobriran durant el dia.

Exteriors estudia les recomanacions de viatge a la regió

El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha indicat que la colònia espanyola a Israel es troba bé després dels atacs de l'Iran al país, i que no contempla en aquests moments una evacuació de l'ambaixada, encara que el pla està preparat per si fora necessari.

El departament de José Manuel Albares continua analitzant la situació a l'Orient Pròxim per a estudiar si actualitzen les recomanacions de viatge a la regió i per a activar una evacuació d'ambaixades, encara que afirmen que el pla ja està preparat en cas de necessitat. En aquest sentit, des d'Exteriors han recordat que ja es va activar un pla d'evacuació de ciutadans espanyols des d'Israel i Gaza a l'inici de la guerra, a l'octubre.

També et pot interessar

stats