El Quebec estudia un impost per a les persones no vacunades contra la covid-19

El govern de la província canadenca argumenta la mesura pel cost que suposa per al sistema sanitari atendre aquest col·lectiu

Un autobús amb personal mèdic de les forces armades del Canadà arriba a una residència de Mont-real
Un autobús amb personal mèdic de les forces armades del Canadà arriba a una residència de Mont-real / Christinne Muschi (Reuters)

Les persones no vacunades contra la covid-19 continuen sota el punt de mira de les autoritats polítiques i sanitàries de tot el món. La província del Quebec, la segona més poblada al Canadà, ha sigut l'última a sumar-se la pressió sobre el col·lectiu en anunciar que estudia imposar-los un impost especial o multa. Ho justifiquen per "les conseqüències" que suposa per al sistema sanitari provincial el cost de l'atenció a pacients que han rebutjat les injeccions. 

La proposta del Quebec, donada a conéixer aquest dimarts pel primer ministre provincial, Francois Legault, es produeix pocs dies després que el ministre de Sanitat del Canadà, Jean-Yves Duclos, declarara que les províncies canadenques han de plantejar-se fer obligatòria la vacunació contra la covid-19.

El setge sobre les persones no vacunades s'estreta a tot el món. Bona part de països d'Europa —entre d'altres, Alemanya, Àustria, França o Itàlia— han llançat en les últimes setmanes una ofensiva normativa per a limitar-los l'activitat social o han arribat a convertir la injecció en obligatòria. La pressió sobre la població reticent a la punxada s'ha redoblat en les últimes setmanes per a intentar que s'administren les dosis immunitzadores i ara el Canadà se suma al grup dels territoris que han contemplat mesures dissuasives davant la no vacunació. 

El primer ministre del Quebec, el nacionalista conservador François Legault, ha explicat que es contempla la creació d'una "contribució" que es cobrarà a tot el món que decidisca no vacunar-se sense tindre motiu. Encara no s'ha definit la quantitat de la càrrega impositiva, però el govern provincial ja avança que serà "significatiu". Legault defensa la mesura amb l'argument que els negacionistes "posen una càrrega molt important" en el sistema sanitari i que és "normal" que la majoria de la societat exigisca una resposta a la seua actitud. Encara que només un 10% de la població quebequesa no està vacunada contra el virus, aquestes persones representen un 50% dels pacients ingressats en hospitals, segons xifres de les autoritats provincials. 

En les últimes setmanes, el ràpid augment del nombre de casos de covid-19 per la variant òmicron ha provocat la saturació dels sistemes sanitaris del país. En els darrers quaranta dies, des que òmicron es va detectar al Canadà, el país ha comptabilitzat més contagis que en tot 2020. La pressió sobre el sistema sanitari va forçar aquest dimarts la província d'Ontario, la més poblada del Canadà, a permetre que 300 professionals sanitaris amb titulacions estrangeres puguen treballar en hospitals.

També et pot interessar

stats