Macron sobre els no vacunats: “Tinc moltes ganes de fotre’ls i continuarem fent-ho fins al final”

El president francés es pronuncia en termes col·loquials en plena tramitació de la llei que preveu el certificat de vacunació per a accedir a la majoria de llocs públics

El president de la república francesa, Emmanuel Macron, durant una intervenció en la seu de la Unió Europea al desembre
El president francés, Emmanuel Macron, durant una intervenció a la seu de la Unió Europea al desembre / Reuters

“Als no vacunats tinc moltes ganes de fotre'ls. I ho continuarem fent fins al final", així de contundent s’expressava el president francés, Emmanuel Macron, en una entrevista en el diari Le Parisien, en la qual es mostrava especialment combatiu contra els ciutadans que han rebutjat vacunar-se contra la covid. En opinió de Macron, aquest col·lectiu dificulta l’eixida de la crisi i per això ha manifestat obertament que continuarà pressionant-lo perquè es vacunen.

“Queda una xicoteta minoria refractària. Com es redueix? Es redueix, perdó per dir-ho així, fotent-la encara més. Jo no estic per a enutjar els francesos. Llance pestes tot el dia contra l'administració quan els bloqueja”, advertia el president de la república francesa en una entrevista en què ha fet servir un to desimbolt i amb termes molt col·loquials.

En l'entrevista, Macron ha recordat que, amb les mesures per a limitar la vida social dels ciutadans que no estan vacunats contra la covid —com la instauració del certificat sanitari— s'ha aconseguit convéncer més del 90% perquè es vacunen.

Les paraules del president franés arriben en plena tramitació d'un projecte de llei del seu govern que obligarà a presentar un certificat de vacunació, que acredite tindre la pauta completa, per a la majoria de les activitats que ara necessiten un certificat sanitari. Si s'aprova finalment aquesta norma, ja no es podrà anar a un bar, a un restaurant, al cinema, a un espectacle o a un estadi ni es podrà viatjar en transport públic de llarga distància amb un simple test negatiu, sinó que serà imprescindible haver-se immunitzat.

A pesar de la rotunditat que ha manifestat Macron amb els que no volen rebre la vacuna, ha indicat que no els obligarà “a la força”: "No els posaré a la presó, no els vacunaré a la força", advertia.

El president francés ha recordat que als hospitals francesos arriben, sobretot, malalts de covid que no han volgut vacunar-se, aquesta situació té conseqüències també sobre altres pacients i genera un sentiment en la població contra ells. Per aquesta raó, Macron ha carregat contra "la immensa falta moral" dels qui s'oposen a la vacuna perquè "venen a menyscabar la solidesa d'una nació”.

“Quan la meua llibertat ve a amenaçar la dels altres, em convertisc en un irresponsable. I un irresponsable ja no és un ciutadà", afegia.

També et pot interessar

stats