La mortalitat entre persones no vacunades triplica la de les vacunades

La campanya de vacunació ha fet que tots els indicadors epidemiològics baixen

Risc de mortalitat en població vacunada i no vacunada
Risc de mortalitat en població vacunada i no vacunada / Marta Galindo

El risc de defunció a causa de la covid-19 es multiplica per tres en el cas dels no vacunats, segons les dades d'un estudi elaborat per la Direcció General d'Anàlisi i Polítiques Públiques. Aquest baròmetre fa palesa la correlació entre l'augment de la població immunitzada i la minva pel que fa a la pressió hospitalària.

Les dades analitzades posen de manifest que la vacunació ha suposat una reducció del 75% del nombre d'hospitalitzats i ingressos en UCI i del 90% de defuncions. D'acord amb l'anàlisi, les persones diagnosticades per covid-19 no vacunades o amb vacunació incompleta multipliquen per dos el risc de ser hospitalitzades.

La principal conclusió és que les vacunes estan demostrant ser molt efectives sobre la gravetat dels casos. Tots els indicadors epidemiològics de gravetat (hospitalització, ingrés en UCI i defunció) mostren un descens acusat. Així doncs, la malaltia s'està manifestant majoritàriament de manera lleu.

Pel que fa a les persones vacunades entre 60 i 80 anys, aquesta franja d'edat té un risc de defunció 14 vegades menor respecte a no vacunats. En els majors de 30 anys, el risc d'hospitalització és 8 vegades inferior per als vacunats

L'estudi de l'efectivitat vacunal s'ha fixat també en el sector dels professionals sanitaris de la Comunitat Valenciana. Les persones d'aquest col·lectiu sense vacunar o amb una vacunació incompleta tenen tres vegades més risc de ser hospitalitzats i multipliquen per 2,5 el risc de defunció. La vacuna en aquest àmbit ha reduït un 73% les hospitalitzacions i un 65% les defuncions.

En el Baròmetre 2021 de la Generalitat s'ha analitzat la gravetat de la malaltia a partir dels casos de Covid-19 diagnosticats a la Comunitat Valenciana a partir de l'estiu, quan la vacunació estava molt avançada, en comparació amb el període anterior.

També et pot interessar

stats