Les projeccions apunten una majoria republicana molt ajustada en la Cambra de Representants

Els demòcrates eviten la debacle, frenen els candidats més extremistes i desunflen les expectatives del trumpisme de cara a les presidencials del 2024

Pancartes electorals a Filadèlfia
Pancartes electorals a Filadèlfia / Rachel Wisniewski (Reuters)

L'escrutini de les eleccions de mig mandat als Estats Units (EUA) continua per segon dia sense que encara hi haja un clar guanyador en les carreres pel control de la Cambra de Representants —l'equivalent al Congrés— i el Senat. Els resultats continuen sent molt ajustats, però mostren clarament que no s'ha produït la pronosticada "marea roja" —color associat al Partit Republicà dels EUA— i que els demòcrates han aconseguit contindre, i derrotar, els candidats més extremistes vinculats al trumpisme

Durant dimecres el recompte de vots ha avançat molt poc, però les projeccions dels principals mitjans del país donen en el primer organisme legislatiu un avantatge per la mínima al Partit Republicà, que aquest dijous porta la davantera en assegurar-se almenys 207 dels 218 escons que necessiten per a controlar-la. Els demòcrates, en canvi, compten amb 184 escons. Encara en queden més d'una quarantena per decidir, tot i que els conservadors van per davant en la batalla per la majoria d'ells. Per això, moltes veus parlen ja d'una probable victòria roja en aquesta cambra.

En el cas del Senat, la situació és molt menys clara. Dels cent escons, els demòcrates en tenen assegurats 48 i els republicans, 49. Dos dels estats que falten per acabar l'escrutini —Arizona i Nevada— es decanten del costat progressista i conservador respectivament, si bé encara és prompte per a declarar guanyador en qualsevol dels dos partits. El tercer estat en lliça, Geòrgia, celebrarà una segona volta entre el candidat republicà i el demòcrata el pròxim 6 de desembre, ja que cap dels aspirants ha superat el llindar del 50% dels vots en primera ronda.

Per a mantindre el control del Senat, els demòcrates necessiten aconseguir cinquanta escons —el vot de qualitat de la vicepresidenta, Kamala Harris, els garanteix així la victòria en cas d'empat—. Els republicans, com que no tenen aquest avantatge, necessiten aconseguir-ne 51. 

Les autoritats electorals locals ja han avisat que l'escrutini podria allargar-se encara diversos dies més, especialment en el cas del Senat. I al marge de les cambres legislatives, també queden per dilucidar-se conteses en les governacions —els executius estatals— de Nevada, Arizona, Oregon i Alaska.

Trump admet resultats "decebedors" 

L'evidència que el republicans no han arrasat en les eleccions de mig mandat, com preveien algunes enquestes, frustra una possible tornada triomfal de l'expresident Donald Trump en la carrera electoral de les presidencials del 2024. L'avantatge mitigat que han tingut en les dues cambres legislatives desunfla les expectatives per als pròxims comicis i posa en dubte tant la fortalesa del Partit Republicà com la del mateix magnat.

En un missatge en Truth, la seua xarxa social, Trump ha admés que els resultats aconseguits pels conservadors han sigut "decebedors en certa manera", però matisa que, des del punt de vista "personal", han sigut un triomf.

També et pot interessar

stats