Les claus de les eleccions de mig mandat als Estats Units: per què els resultats poden ser decisius?

Del resultat d’aquests comicis depén que Trump es presente a les presidencials, per això s’espera una participació encara més elevada que la de les eleccions generals

Eleccions de mig mandat video 2 eua
08 de novembre 2022 - 11:35

La ciutadania dels Estats Units tria aquest dimarts els representants del Congrés i també una part del Senat —uns vots que determinaran quin partit tindrà el control de la cambra alta fins al final de la legislatura, i que, per tant, podrien truncar el projecte polític del president Joe Biden. 

Són les anomenades eleccions de mig mandat, que enguany, en un marc internacional d’una gran tensió i inestabilitat, es perfilen com un dels comicis d'aquest tipuus més decisius de la història recent. 

La raó principal és la intenció del republicà Donald Trump de tornar a presentar-se a les eleccions presidencials. Una decisió que dependrà en gran manera dels resultats d’aquest dimarts. Per això, tot i que les eleccions de mig mandat solen tindre una participació menor a les presidencials, s’espera que enguany siga diferent. De fet, abans del cap de setmana ja havien votat més de 10 milions de persones, i aquest dilluns de vesprada, la xifra havia augmentat a 42 milions, tant per correu com en persona. Amb tot, els sondejos pareixen indicar que es podrien superar fins i tot el nombre de vots de les passades eleccions generals, on la participació va ser de més del 61%, la xifra més alta des del 1900. 

La mobilització de les dones, dels joves i de les minories: l’esperança d’uns demòcrates amb una candidatura feble

Amb un candidat desgastat per dos anys de mandat marcats pel desastre en la fugida de les tropes americanes de l’Afganistan, uns nivells d’inflació disparats i aparicions públiques que han evidenciat el delicat estat de salut del president actual, Joe Biden, els demòcrates no ho tenen fàcil per a contrarestar l’ofensiva d’una agressiva campanya per part dels republicans. 

Les forces progressistes dipositen la seua confiança en l’esperat increment en la participació dels seus votants davant l’amenaça de Trump de tornar a la Casa Blanca, especialment les minories, els joves i les dones, molt mobilitzades després que el Tribunal Suprem revocara la llei del dret a l’avortament

El resultat de sis estats en el punt de mira

El recompte d’uns quants estats podria ser decisiu en uns resultats que es preveuen molt ajustats. En el punt de mira es troben tres dels estats que van donar una victòria ajustada a Biden en les passades eleccions i que tenen dinàmiques pròpies entre candidats locals: Geòrgia, Pennsilvània i Nevada. 

D’altra banda, només un grapat de vots en altres tres estats que són tradicionalment decisius i que van donar la victòria a Trump en 2020 —Ohio, Florida i Carolina del Nord— podrien acabar determinant la futura tornada del representant conservador al poder.

L’amenaça d’alguns representants republicans de no acceptar uns resultats adversos davant del que qualifiquen, fins i tot abans que es produïsquen els comicis, de frau electoral, i l’alta tensió que es podria viure en la jornada de votació, ha obligat el Departament de Justícia nord-americà a enviar agents que supervisen la seguretat del procés electoral en 24 estats. 

També et pot interessar

stats