Els republicans s'avancen en la Cambra de Representants, però els demòcrates resisteixen

El recompte provisional de les eleccions legislatives als Estats Units dona un resultat lleugerament favorable per als conservadors i més renyit del que s'esperava, amb la disputa pel Senat molt igualada

El governador de Florida, el republicà Ron DeSantis, aquest dimarts
El governador de Florida, el republicà Ron DeSantis, celebra els resultats electorals aquest dimarts / Marco Bello (Reuters)

Les primeres projeccions de les eleccions legislatives dels Estats Units, conegudes com de mig mandat i que se celebren al cap de dos anys de començar un mandat presidencial, són lleugerament més favorables per al Partit Republicà, però evidencien com els demòcrates han aconseguit evitar la temuda "onada roja" —color associat al Partit Republicà als Estats Units— que es pronosticava. Encara no hi ha res tancat del tot, ni a la Cambra de Representants ni al Senat. La jornada electoral, celebrada aquest dimarts, ja ha conclòs als col·legis de votació, però el resultat està enlaire perquè el recompte s'allargarà dies o fins i tot setmanes. Sí que s'ha constatat que els conservadors han quedat per davall de les expectatives i que la resistència dels progressistes ha contingut l'avanç dels rojos i deixa una disputa molt més renyida del que s'esperava.

Les enquestes i la història estaven del costat dels conservadors i apuntaven a un gran triomf republicà. Al país és habitual que el partit de l'oposició al president, el demòcrata Joe Biden, s'anote grans assoliments en els comicis de mig mandat, i encara que la victòria es decante finalment cap al roig ja sembla clar que no serà per un marge aclaparador. Ara se situen mínimament per davant a la Cambra de Representants —l'equivalent al Congrés—, fins ara controlada pel partit de govern, però la contesa al Senat continua renyida. En aquesta segona contesa, els demòcrates tenen moltes possibilitats de mantindre el control.

Amb l'escrutini ja molt avançat a la majoria d'estats, no s'esperen grans canvis fins al matí d'aquest dimecres (hora local). De moment els republicans s'han assegurat 197 escons a la Cambra de Representants i els demòcrates tenien 167, tots dos per davall de la majoria de 218 necessària per a controlar l'ens. Les dades disponibles fins ara apunten que els conservadors han arrabassat quatre escons als progressistes, xifra que els acosta al lideratge a la cambra tot i que encara no és suficient. Els mitjans estatunidencs principals destaquen la victòria republicana a Florida, fins ara representada per legisladors demòcrates.

I en el cas del Senat, l'escenari està encara més obert. Ambdós partits es troben empatats amb 48 senadors. Hi queden quatre escons encara en joc, dels estats clau de Geòrgia, Arizona, Nevada i Wisconsin. 

La decepció entre les fileres republicanes per uns resultats significativament per davall dels esperats era ja evident durant la matinada, tal com ha expressat el senador conservador Lindsey Graham en la cadena NBC en assumir que "definitivament no hi haurà una onada republicana, això és claríssim". Entre els demòcrates, tanmateix, les sensacions eren d'alleujament i fins i tot d'optimisme, ja que han aconseguit mitigar una hipotètica "onada roja" i mantindre vives les opcions de continuar controlant tant la Cambra de Representants com el Senat.

En un sistema presidencial com el dels Estats Units, el poder executiu i el legislatiu poden estar controlats per partits diferents. Per això, el president Biden necessita que la seua formació, els demòcrates, mantinguen el control de les dues cambres si vol continuar avançant en els objectius polítics marcats durant els pròxims dos anys de mandat.

Revés de Trump a Pennsilvània 

L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021), que ha aprofitat les eleccions de mig mandat per a reaparéixer en l'arena política i alimentar la possibilitat de presentar-se de nou a la carrera per la Casa Blanca, s'ha emportat un revés electoral important a l'estat clau de Pennsilvània. Els demòcrates han vençut als dos candidats que el magnat havia secundat per a la governació i per a un dels escons al Senat.

Pennsilvània era un dels territoris on més esforç havien invertit Biden i Trump: tots dos van donar principi allí a la campanya electoral al setembre i dissabte passat hi van celebrar grans mítings, en un intent d'arrapar els últims vots. Al míting demòcrata va acudir l'expresident Barack Obama (2009-2017), qui va demanar el poble estatunidenc que acudira a les urnes amb l'argument que la democràcia estava en joc.

Més fites electorals

Els comicis legislatius per a dirimir el futur de la Cambra de Representats i el Senat han deixat també altres fites significatives. Per exemple, l'estat de Maryland ha triat el primer governador negre, el demòcrata Wes Moore. I a l'estat de Massachusetts una altra demòcrata, Maura Healey, s'ha convertit en la primera governadora obertament lesbiana dels Estats Units. En els dos casos, els governadors anteriors eren republicans.

També et pot interessar

stats