Polònia envia proves de la incursió de dos helicòpters militars bielorussos en el seu espai aeri

El Ministeri d'Afers Estrangers insta el país veí a “aclarir urgentment l'incident i cessar en les seues provocacions a la frontera"

UKRAINE-CRISIS/BELARUS-POLAND
El ministre de Defensa polonés, Mariusz Blaszczak, en una imatge d'arxiu / Peter Nicholls (Reuters)

El govern polonés ha remés aquest divendres al govern bielorús proves documentals de la incursió de dimarts de dos helicòpters militars bielorussos al seu espai aeri. D'acord amb una nota publicada pel Ministeri d'Afers Estrangers polonés, “l'ambaixada de Polònia a Minsk va proporcionar informació al Ministeri d'Afers Estrangers bielorús que confirma de manera concloent la incursió d'un helicòpter Mi-8 i d'un Mi-24”.

Polònia ha instat Bielorússia a “aclarir urgentment l'incident i cessar en les seues provocacions a la frontera”. El comunicat assegura que la informació “contradiu la posició de Bielorússia”, segons la qual no va haver-hi incursió, i exigeix a Minsk que “corregisca la seua versió oficial en aquest assumpte”.

L'1 d'agost dos helicòpters militars van penetrar uns tres quilòmetres en territori polonés, a la zona fronterera de Bialowieza. En un primer moment Polònia va desmentir la informació, tot i que després van confirmar-la perquè els aparells “van volar a molt baixa altura i no van ser detectats pels radars”, segons el Ministeri de Defensa polonés.

Dimarts de vesprada, quan les autoritats poloneses van confirmar que aquesta invasió de l'espai aeri es va produir, van convocar el representant de la diplomàcia bielorussa a Varsòvia per a fer-li arribar la protesta per l'incident.

El ministre polonés de Defensa, Mariusz Blaszczak, va ordenar fa uns dies el destacament de diversos helicòpters de combat en la regió i va advertir en roda de premsa que “els pilots no dubtaran a obrir foc si ocorre alguna cosa seriosa”.

El primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha assegurat que la intenció de Bielorússia és “intentar desestabilitzar el flanc est de l'OTAN”. Així mateix, ha alertat sobre l'assentament de mercenaris de Wagner prop de la frontera polonesa amb el possible objectiu de “dur a terme accions de sabotatge i provocacions”.

També et pot interessar

stats