Putin diu als mercenaris de Wagner que poden o servir al Ministeri de Defensa o migrar a Bielorússia

El cap del Grup Wagner diu que volia salvar la milícia i no derrocar el poder a Rússia

Vladímir Putin, president de Rússia, durant el seu discurs d'aquest dilluns
Vladímir Putin, president de Rússia, durant el discurs d'aquest dilluns / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de juny 2023 - 18:05 Actualitzat: 26 de juny 2023 - 22:29

El president de Rússia, Vladímir Putin, s’ha adreçat a la seua nació aquest dilluns a la vesprada en un missatge pregravat que s’ha televisat en directe a tot el món. En el discurs, Putin ha agraït als combatents i comandants mercenaris de Wagner que s'han retirat que hagen evitat "el vessament de sang". El dirigent rus ha assegurat que complirà la seua promesa, feta dissabte passat, de permetre que els combatents de Wagner es traslladen a Bielorússia si ho desitgen, o bé signar un contracte amb el Ministeri de Defensa i tornar amb la família.

El cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, que ha liderat una rebel·lió contra la cúpula militar russa aquest cap de setmana, ha explicat aquest dilluns públicament, en les que són les seues primeres declaracions després del motí frustrat, que només buscava salvar de la desaparició l'empresa militar privada i no canviar el poder. "L'objectiu de la marxa era evitar la desaparició de Wagner [...] No buscàvem derrocar el poder al país", ha remarcat.

Prigojin ha assenyalat que la seua unitat havia de deixar d'existir l'1 de juliol a conseqüència del que ha qualificat d’“intrigues de l'elit militar russa”. Es refereix al fet que el president rus i el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, havien decidit que, a partir d’aquell dia, tots els voluntaris que participen en la guerra d'Ucraïna havien de signar contractes amb Defensa, amb la qual cosa el Grup Wagner, que rebutjava aquesta condició, quedaria proscrit.

El cap del Grup Wagner ha dit que l'obligació de subordinar-se a Xoigú i al cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, s’ha posat damunt de la taula "en el moment menys adequat". Per això havia decidit traslladar tots els efectius i equipament a Rostov del Don el 30 de juny per a "entregar públicament" el seu armament a l'exèrcit rus, però afirma que, malgrat no donar mostres d'agressió, els atacaren amb míssils i després amb helicòpters. “Prop de trenta efectius de Wagner van morir, alguns van resultar ferits", ha assegurat. Afirma que, després d’això, les forces russes bombardejaren un dels campaments del seu grup de mercenaris en la rereguarda russa a Ucraïna. Aquest va ser el fet que li va fer vessar el got de la paciència i va anunciar que havia travessat amb els seus homes la frontera russa a la regió de Rostov i havia iniciat una "marxa per la justícia".

Segons Prigojin, la marxa va durar 24 hores i els mercenaris van recórrer 780 quilòmetres en dues columnes, una que va eixir cap a Rostov i una altra cap a Moscou. Afirma que al terreny no va morir cap soldat rus i lamenta dues morts en les files dels Wagner. No obstant això, segons els mitjans locals, en l’operatiu antiterrorista rus moriren al voltant de deu pilots. 

Prigojin no ha donat dades sobre el seu parador actual ni sobre els plans futurs després d'acordar amb el Kremlin l'exili a Bielorússia i ha reiterat que no tenia com a objectiu "derrocar el govern legítim del país". "Vam girar per a no vessar la sang de soldats russos", ha recalcat, tal com ja va dir dissabte quan va ordenar la tornada dels seus homes a les bases de Wagner. Assegura que amb les seues accions han mostrat “el nivell d’organització que hauria de tindre l’exèrcit rus”.

Bielorússia comença a construir campaments per als mercenaris russos

A la regió bielorussa de Mahiliou s'han començat a construir campaments per a mercenaris del Grup Wagner a 200 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, segons ha assegurat aquest dilluns el portal d'investigació Verstka. D'acord amb les fonts d'aquest mitjà, hi haurà diversos campaments, un dels quals estaria prop de la ciutat d’Asipovitxi. L'àrea del campament serà de 24.000 metres quadrats i s’hi crearan estructures per a 8.000 llits.

Una font pròxima al líder de la regió ha confirmat a Verstka que les autoritats han rebut l'orde d'alçar un campament per a mercenaris després que un acord facilitat pel president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va aconseguir frenar el motí del Grup Wagner.

El pacte, segons el Kremlin, estableix que Prigojin s’exilie a Bielorússia a canvi de no ser perseguit judicialment per organització de rebel·lió armada, mentre que els seus homes tampoc no seran castigats penalment. Els mercenaris que no hi participaren directament podran signar contractes amb el Ministeri de Defensa rus.

Prigojin va declarar divendres passat el grup Wagner en rebel·lia contra la cúpula del Ministeri de Defensa, especialment el ministre Serguei Xoigú i el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, i els acusava d'haver “anorreat” 100.000 soldats russos. També va afirmar que els seus homes havien travessat des d'Ucraïna fins a la regió russa de Rostov, al sud del país, per a iniciar una "marxa per la justícia" cap a Moscou. De fet, Prigojin va arribar a afirmar que controlava l’estat major de les forces russes a la ciutat de Rostov.

D'altra banda, el Kremlin ha publicat aquest dilluns un vídeo amb un missatge del president Putin en un fòrum industrial. En el vídeo Putin du aparentment la mateixa corbata de color bordeus i el mateix vestit que en un videomissatge publicat pel Kremlin el dia 24 a la mitjanit amb motiu del Dia de la Joventut, data del motí protagonitzat pel cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, contra la cúpula militar russa.

Els Estats Units qüestionen el lideratge de Putin

"Certament és una cosa nova veure que el lideratge del president Putin haja quedat directament desafiat", ha assenyalat el portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Matthew Miller, després de la compareixença de Putin. Miller ha assenyalat que "Ievgeni Prigojin qüestiona directament la raó d'aquesta guerra i crida que s'ha dut a terme essencialment a partir d'una mentida", i ha demanat esperar per a veure "quines són les implicacions" d'aquest succés.

També et pot interessar

stats