Qui és Ievgueni Prigojin, el líder dels mercenaris de Wagner?

Antic soci i amic de Vladímir Putin, aquest expresidiari admirador de Hitler, viurà a partir d'ara l'exili a Bielorússia

Foto d'arxiu de Ievgueni Prigojin / À Punt NTC

Rússia ha viscut durant les últimes hores una de les jornades més convulses de la història recent, després que el cap del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, es declarara en rebel·lia amb el comandament militar del ministeri rus de Defensa per a acabar amb el “caos” que suposa la guerra a Ucraïna. 

L’home que va ser l'arma secreta del Kremlin, ha acabat convertint-se en la principal amenaça. Prigojin, antic soci i amic de Vladímir Putin, regentava el restaurant de Sant Petersburg on el mandatari trobava bon menjar i confidències. La proximitat al poder li va servir per a crear la seua milícia, un grup privat de mercenaris, el grup Wagner, que opera en tot el món a canvi d'or i influències, especialment en el Sudan, Líbia, Moçambic i Síria.

El grup Wagner imposava i imposa l’extrema violència en els llocs on actua, a més d’atemptar contra els drets humans, segons han denunciat en les últimes hores diverses organitzacions i països. 

Al principi, el grup Wagner actuava en secret. De fet, va participar en la fabricació de notícies falses en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016 i el seu líder arribà a estar en crida i cerca per l'FBI.

Però és durant la invasió d'Ucraïna que el seu nom es fa públic, amb el seu grup paramilitar, reclutat a les presons russes. El 2022 va començar l'operació Bakhmut, per a reforçar el malparat exèrcit rus. 224 dies de mort i destrucció que van ser suficients perquè Prigojin denunciara la desastrosa estratègia i planificació del Ministeri de Defensa rus. Particularment culpava el ministre Xoigú, també amic personal de Putin, a qui feia responsable de les baixes en un vídeo.

Amb la marxa sobre Rostov del Don acaba la seua rebel·lió contra la corrupció i les mentides del Kremlin. A partir d'ara, aquest expresidiari, admirador de Hitler, viurà l'exili oficialment a Bielorússia, sempre guardant-se l’esquena per no tindre cap “accident”.

Kíiv veu en la rebel·lió de Prigojin un reflex del caos al voltant de Putin

Els darrers esdeveniments generen noves possibilitats per a Kíiv, que veu el conat de motí com una "humiliació" per al president Vladímir Putin, malgrat que sense efectes encara en el front.

L'intent de motí reflecteix l'inici del "desmantellament del sistema" de Putin, ha afirmat el secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Oleksi Danílov, a través del seu compte de Twitter.

Serà "la punta de l'iceberg d'un procés de desestabilització", expressa Danílov. L'única opció que té Putin per a "salvar-se" és la "liquidació física" dels Wagner, un càstig exemplar a Prigojin i la implantació d'una llei marcial. Per al secretari ucraïnes la marxa dels amotinats sobre Rostov va ser "una punyalada per l'esquena" a Putin.

També et pot interessar

stats