Rússia assegura que no perseguirà els rebels de Wagner i que el seu cap s’exiliarà a Bielorússia

El país viu aquest diumenge l'endemà d'un dels dies més convulsos de la història recent, amb el fantasma de la rebel·lió i la guerra civil

Un tanc militar a la ciutat de Rostov del Don / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de juny 2023 - 23:44 Actualitzat: 25 de juny 2023 - 14:35

Rússia viu aquest diumenge l'endemà d'un dels dies més convulsos de la història recent, i intenta aparentar normalitat. El fantasma de la rebeli·lió i la guerra civil s'esvaïa a última hora amb el pacte amb el grup Wagner perquè detinguera l'avanç militar a Moscou. Però mentre les tropes rebels es retiren, la imatge de Vladímir Putin està en entredit, i el país i el món sencer en un estat d'estupor.

A última hora del dia, el Kremlin anunciava que el líder de l'organització de mercenaris, el Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, se n'anirà a Bielorússia, que no es presentaran càrrecs penals contra cap membre de Wagner i que es retiraran els que s'havien presentat contra Prigojin.

El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha assegurat que “el cas contra Prigojin es retirarà i ell se n'anirà a Bielorússia”. Peskov ha destacat que la qüestió s’ha pogut resoldre sense que hi haja víctimes i sense incrementar el nivell de tensió.

A més, el mateix Peskov ha explicat que els combatents de Wagner que així ho desitgen podran signar contractes amb el Ministeri de Defensa, sempre que no hagen participat en la “campanya” de Prigojin de divendres i dissabte.

Peskov ha destacat també la mediació exercida pel president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, i ha ressaltat que ell i Prigojin es coneixen des de fa uns vint anys. El portaveu rus ha apuntat que Lukaixenko i Putin van tindre una conversació “llarga, franca, càlida i molt constructiva” que va facilitar l’acord final.

Una part dels membres de Wagner han començat a abandonar el centre de la ciutat de Rostov del Don, ocupada per les tropes de Prigojin aquest divendres. Primer han abandonat el lloc les camionetes i la resta dels vehicles lleugers, i després ha començat el moviment dels vehicles pesants. A hores d’ara una columna de Wagner continua present al centre de la ciutat.

També et pot interessar

stats