Xoigú reapareix després del motí de Wagner en una visita a les tropes a Ucraïna

L'ofensiva ucraïnesa ha alliberat 130 quilòmetres quadrats al sud del país

El ministre de Defensa rus, Serguei Shoigú
El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú / Ministeri de Defensa de Rússia

El ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú, ha inspeccionat el lloc de comandament avançat d'unitats russes que combaten a Ucraïna, en el que és la primera aparició després de la rebel·lió armada de 24 hores protagonitzada dissabte pels mercenaris del Grup Wagner.

Durant la visita al Grup de Forces Occidental ha constatat "l'alta eficiència en la identificació i destrucció d'equips militars i punts de desplegament de l'enemic en les àrees tàctiques de la zona de responsabilitat del grup", ha assenyalat el Ministeri de Defensa en un comunicat en el seu canal de Telegram.

Defensa afegeix que el ministre ha escoltat un informe del comandant del grup, el coronel general Ievgueni Nikíforov, "sobre la situació actual, la naturalesa de les accions de l'enemic i l'acompliment de les missions de combat per tropes russes en les principals direccions tàctiques".

Si bé es desconeix la data exacta de la visita de Xoigú a la rereguarda russa a Ucraïna, el ministre no havia aparegut en públic des de divendres, quan va informar el president rus, Vladímir Putin, en una reunió del Consell de Seguretat sobre la marxa de la guerra.

Durant tot el motí organitzat pel cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, que va justificar la seua revolta armada precisament amb la falta de lideratge de Xoigú i del cap de l'Estat Major a Ucraïna, Valeri Gueràssimov, i on va dir que eren culpables de la mort d'uns "100.000 soldats russos", el ministre va romandre en silenci.

La rebel·lió es va frenar després d'haver pres Prigojin i els seus homes la meridional ciutat russa de Rostov del Don i acostar-se en columnes a 200 quilòmetres de Moscou.

L'acord aconseguit amb la mediació del líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, implica que no perseguiran penalment l'empresari de 62 anys i els seus mercenaris.

Prigojin s'exiliarà a Bielorússia, mentre que els combatents que no van participar directament en la revolta podran signar contractes amb el Ministeri de Defensa rus i subordinar-se a Xoigú, tal com Putin i aquest havien volgut. Això, tanmateix, implica en la pràctica la desaparició del Grup Wagner com a tal, almenys a Ucraïna.

L'ofensiva ucraïnesa ha alliberat 130 quilòmetres quadrats al sud

D'altra banda, la contraofensiva de les tropes ucraïneses ha aconseguit reconquerir fins hui al sud del país un total de 130 quilòmetres quadrats que estaven ocupats per Rússia, segons informa la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, en un comunicat publicat en Telegram.

La major part del territori va ser reconquerit per les forces ucraïneses en la primera setmana de contraofensiva. En els últims set dies, Ucraïna va recuperar en la part meridional del país dèsset quilòmetres quadrats “com a resultat de la millora de les operacions tàctiques de posició i de l'alineació de la línia del front”, ha explicat Maliar.

Segons la viceministra, Ucraïna continua llançant operacions ofensives en direcció a Berdiansk i Melitópol, dues ciutats ucraïneses ocupades per Rússia al sud.

Maliar també s'ha referit a la situació en l'est d'Ucraïna, on les forces de Kíiv han aconseguit repel·lir atacs russos a Liman, Bakhmut, Màrinka i Avdíivka.

També et pot interessar

stats