L'ONU urgeix Armènia i l'Azerbaidjan perquè tornen al procés de pau
L'espiral de violència pel control de l'Alt Karabakh ha deixat ja almenys 29 morts
L'alt comissionat de les Nacions Unides per als drets humans, Volker Türk, ha reclamat l'Azerbaidjan i Armènia que reprenguen el diàleg en el llarg conflicte que enfronta els dos països pel control de l'Alt Karabakh. Es tracta d'un territori internacionalment reconegut com a part de l'Azerbaidjan, però de població armènia, que està actualment en rebel·lió. Després de sotmetre'ls a un bloqueig quasi total durant mesos, les forces azerbaidjaneses han iniciat aquest dimarts una ofensiva amb bombardeigs d'artilleria i drons sobre l'enclavament amb l'argument que combaten atacs terroristes i provocacions dels armenis. L'escalada de violència ha causat ja almenys 29 morts, segons les autoritats de l'Alt Karabakh.
"És absolutament crític, més urgent que mai, que Armènia i l'Azerbaidjan tornen al procés de pau", ha indicat Türk en un missatge en la xarxa social X —antic Twitter—, en què també ha demanat el compliment total de les lleis internacionals. L'alt comissionat austríac ha dit estar seguint de prop el desenvolupament dels esdeveniments iniciats amb l'operació militar àzeri, "particularment l'impacte de l'ús de la força militar novament".
Forces azerbaidjaneses continuen aquest dimecres l'operació militar en el territori sota disputa, una ofensiva que es produeix entre denúncies d'atacs contra la infraestructura civil. Les autoritats de l'autoproclamada república de l'Alt Karabakh insten Bakú a cessar les hostilitats, igual que la major part de la comunitat internacional. Reclamen que s'asseguen a negociar, però l'Azerbaidjan condiciona el final de l'operació al fet que "els membres de les formacions de les forces armades armènies deposen les armes".
L'atac de Bakú contra el territori separatista es produeix després d'un bloqueig de quasi deu mesos a què les autoritats azerbaidjaneses sotmeteren els karabakhians quan tancaren el corredor de Lachin, l'única ruta que unia la regió amb Armènia. També té lloc tres anys després de l'última guerra pel control de l'enclavament a la tardor del 2020, durant la qual l'Azerbaidjan va recuperar bona part del territori i que va acabar amb un alto el foc mediat per Rússia, que va desplegar forces de pau.