L'Azerbaidjan llança una operació militar a l'Alt Karabakh que deixa almenys 25 morts

Fa tres anys que es va signar l’alto el foc a la regió

Un edifici colpejat per les bombes a la regió de l'Alt Karabakh / À Punt NTC
19 de setembre 2023 - 21:32

L'Azerbaidjan ha llançat aquest dimarts una operació militar en el territori separatista de l'Alt Karabakh després de denunciar provocacions i atacs terroristes armenis. D'altra banda, Armènia ha qualificat de “neteja ètnica” l'ofensiva que té lloc tres anys després de l'última guerra entre tots dos bàndols. Segons les autoritats de l'Alt Karabakh, hi han mort 25 persones, dues d’elles civils 

Després de setmanes de xocs armats i acusacions mútues de concentració de tropes, no sols al voltant de l'Alt Karabakh, sinó també a la frontera entre tots dos països, han revifat les tensions entre tots dos pobles, enfrontats des de 1988 pel control d'aquest enclavament que pertany a l'Azerbaidjan, però està poblat per uns 120.000 armenis.

Mapa del conflicte entre l'Azerbaidjan i Armènia
Mapa del conflicte entre l'Azerbaidjan i Armènia / À Punt NTC

Cap a les 13:00 hores (09:00 GMT), l'Azerbaidjan ha anunciat una “operació antiterrorista” amb l'aparent objectiu de recuperar el territori de l'Alt Karabakh, que no va poder alliberar durant la guerra de 44 dies en 2020.

El detonant, segons ha al·legat el país, ha sigut la mort de dos civils i quatre policies azerbaidjanesos suposadament per mines plantades per grups de sabotatge de les Forces Armades d'Armènia a la regió azerbaidjanesa de l'Alt Karabakh. No obstant això, el Ministeri armeni de Defensa ha recalcat que Armènia no té unitats desplegades a l'Alt Karabakh.

L'objectiu de l'operació, segons ha indicat el Ministeri de Defensa de l'Azerbaidjan, és reprimir les provocacions, desarmar i assegurar la retirada de les formacions de les Forces Armades d'Armènia de l'Alt Karabakh, neutralitzar la infraestructura militar, garantir la seguretat de la població civil que torna als territoris alliberats i restaurar l'ordre constitucional.

L'Azerbaidjan ha disparat “armes d'alta precisió” contra l'Alt Karabakh, inclosa la capital, Stepanakert, on estan desplegades les tropes de pau russes que vetlen pel compliment de l'alto el foc en el territori. No obstant això, el Ministeri de Defensa de l'autoproclamada república ha assegurat que l'exèrcit azerbaidjanés empra artilleria, míssils, drons d'assalt i avions de combat, i intenta “endinsar-se” a l'Alt Karabakh.

Els residents de la capital i altres ciutats s’han amagat als soterranis per a protegir-se dels atacs aeris, i es poden sentir trets i el so de les alarmes antiaèries, segons els relats de diversos habitants a les xarxes socials. 

Després de l'ofensiva, s'han organitzat protestes a la ciutat armènia de Yerevan, on desenes de persones s'han reunit davant d'un edifici del govern.

Protesta a Yerevan (Armènia) després dels atacs de l'Azerbaidjan
Protesta a Yerevan (Armènia) després dels atacs de l'Azerbaidjan / Reuters

També et pot interessar

stats