Torna a tancar el pas de Rafah després de descarregar 20 camions amb ajuda humanitària a Gaza

L'ONU considera que per a atendre les necessitats de la població seria necessària l'entrada "d'almenys 100 camions diaris"

Una vintena de camions carregats amb ajuda humanitària han entrat a la Franja de Gaza pel pas de Rafah / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'octubre 2023 - 09:49 Actualitzat: 21 d'octubre 2023 - 17:55

Tres hores després de la primera obertura, el pas de Rafah, a la frontera entre la Franja de Gaza i Egipte, ha tornat a tancar aquest dissabte al voltant de les 12:30 hores (13:30 hora local). Per l'únic pas fronterer no controlat per Israel han circulat un total de 20 camions carregats d'ajuda humanitària destinada a la població de la Franja de Gaza.

És la primera ajuda que entra a Gaza dues setmanes després de l’inici del conflicte bèl·lic i gràcies a l’acord tancat aquest dimecres entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i l'homòleg egipci, Abdel Fattah al-Sisi, que contempla una inspecció dels vehicles per les forces de seguretat, seguint les exigències d’Israel.

Les carreteres danyades pels bombardejos israelians que han colpejat l'enclavament palestí durant aquest període han hagut de ser reparades per a possibilitar l’entrada dels vehicles.

Més de dos milions de persones malviuen atrapades en la Franja de Gaza sense llum, aigua, aliments, material sanitari ni combustible a causa del setge total decretat per Israel. Les necessitats dels civils són una qüestió de vida o mort.

L’ONU, que ha instat Israel a no bombardejar aquesta zona perquè hi puga arribar l’ajuda, ha confirmat que només vint camions podrien entrar aquest dissabte en territori palestí amb medicaments, subministraments mèdics, aliment i aigua, en una operació liderada per la Mitja Lluna Roja egípcia, en col·laboració amb la seua filial palestina.

Una xifra, la dels 20 camions diaris, que és insuficient per a l'ONU, que situa en "almenys uns cent camions diaris" la quantitat mínima per a atendre les necessitats de la població de Gaza. De fet, la major part dels residents de Gaza ja depenien de l'ajuda humanitària abans de l’esclat del conflicte. Segons Raquel Martí, directora del comité a Espanya de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina (Unrwa), solament en el mes d'agost entraren "12.000 camions a la Franja de Gaza".

La mateixa agència ha confirmat que l’ajuda només podia ser distribuïda al sud de la Franja de Gaza i, en cap cas, al nord, després que Israel forçara fa una setmana els seus residents a traslladar-se cap al sud “per la seguretat i protecció pròpies”.

Els subministraments enviats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en quatre dels vint camions inclouen medicaments i material de traumatologia per a 1.200 persones i bosses portàtils de traumatologia per a l'estabilització in situ de fins a 235 ferits. També hi ha medicaments i tractaments per a malalties cròniques per a 1.500 persones i medicaments essencials bàsics per a unes 300.000.

Segons informa l’oficina regional de l’agència de l’ONU, aquests subministraments “són un salvavides per a les persones greument ferides o que lluiten contra malalties cròniques que ha suportat dues setmanes angoixants”, en referència a la manca d’accés a l’atenció i la “greu escassetat” de medicaments i subministraments mèdics.  

L’obertura de la frontera arriba en el dia en què se celebra una cimera per la pau a la nova capital administrativa d’Egipte, a prop del Caire, on s’espera que participen els principals líders de la Unió Europea —entre els quals es troba el president en funcions de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez—, de diversos països àrabs i altres potències internacionals. 

També et pot interessar

stats