Israel ultima una "activitat militar significativa" a Gaza i urgeix la població a desplaçar-se al sud "per pròpia seguretat"

El ministre d'Afers Estrangers de l'Iran es reuneix amb el líder de Hamàs i amenaça d'intervindre si Israel continua actuant sobre Gaza

La guerra a Gaza força els estats de tot el món a posicionar-se d'una banda o de l'altra / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 d'octubre 2023 - 08:41 Actualitzat: 15 d'octubre 2023 - 15:12

Després que haja expirat l'ultimàtum de més de 30 hores que ha donat Israel a la població de la Franja de Gaza per a abandonar el nord de la zona i desplaçar-se cap al sud, l'exercit israelí continua insistint que està desplegant les seues tropes arreu de la frontera amb Gaza i torna a demanar als civils que fugen del nord.

"La idea continua sent operar a la Franja de Gaza i atacar diferents objectius militars que pertanyen a Hamàs", ha assegurat aquest diumenge a primera hora del matí Jonathan Conricus, un dels portaveus de les Forces Armades d'Israel. "Escolteu les nostres advertències, estem dient que hi haurà una activitat militar significativa a la zona i urgim els civils a desplaçar-se per pròpia seguretat", ha insistit en un vídeo publicat en el compte de X d'aquest departament.

Les Forces Armades ha especificat a més que "no hi haurà cap atac d'Israel" sobre l'eix nord-sud de Gaza fins a les 13:00 hores locals d'aquest diumenge.

Segons dades de l'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació dels Assumptes Humanitaris (OCHA), "desenes de milers de persones" han fugit de sa casa a Gaza per tal de desplaçar-se cap al sud, després de rebre l'orde d'evacuació aquest divendres per part del govern d'Israel. No obstant això, es calcula que al nord de la Franja de Gaza viu més d'un milió de persones i es considera pràcticament impossible que totes elles puguen abandonar la zona i anar cap al sud.

Per la seua part, el Ministeri de Sanitat de Gaza ha anunciat aquest diumenge de matí que la xifra de palestins morts des de l'inici de l'escalada, el 7 d'octubre, ha augmentat fins als 2.329 i la de persones ferides estaria entorn de les 9.000. Pel que fa als israelians morts, es calcula que són al voltant de les 1.300 persones, també des de la matinada de dissabte 7 d'octubre.

El ministre d'Afers Estrangers de l'Iran es reuneix amb el líder de Hamàs

Iran, que subvenciona la milícia de Hesbol·là que està atacant Israel des del Líban, ha amenaçat d'intervindre militarment en aquest conflicte si Israel continua actuant sobre Gaza, unes declaracions que hauria fet el govern del país precisament després que el ministre d'Afers Estrangers iranià s'ha reunit aquest dissabte a la nit amb el líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Doha (Qatar), segons ha informat l'agència oficial del país IRNA. Es tracta, per tant, de la primera reunió oficial entre els responsables iranians i Hamàs des de l'inici de la guerra.

El paper d'Aràbia Saudita en el conflicte entre Hamàs i Israel

L'Aràbia Saudita, el país amb més influència econòmica de la zona, ha anunciat que queden suspeses les negociacions amb Israel per a reconèixer-lo com un estat més. Un acostament que havia començat feia poques setmanes, però que ha quedat paralitzat per culpa de la guerra que es lliura des del dissabte 7 d'octubre entre Hamàs i Israel.

Aquesta suspensió arriba el mateix dia que el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, té prevista una reunió amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohammed Ben Salman, a Riad.

També et pot interessar

stats