Egipte organitza una cimera internacional per la pau que tractarà de trobar una eixida a la crisi a Gaza

La cita diplomàtica busca facilitar l’entrada d’ajuda humanitària a la franja i evitar una escalada militar a la zona

Palestins i palestines amb doble nacionalitat esperaven aquest dilluns al pas de Rafah, en la frontera entre Gaza i Egipte
Palestins i palestines amb doble nacionalitat esperaven aquest dilluns al pas de Rafah, en la frontera entre Gaza i Egipte / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

En un context marcat per la preocupació per una possible escalada militar a l’Orient Pròxim i Mitjà, Egipte celebra aquest dissabte una cimera per la pau en què els principals líders de la Unió Europea, diversos països àrabs i altres potències internacionals tractaran de pactar un alto el foc a la Franja de Gaza que permeta l’accés d’ajuda humanitària

Aquesta cita diplomàtica sense precedents té lloc a la Nova Capital Administrativa, una ciutat creada enmig del desert i dins de la governació del Caire. Des d’aquest enclavament es treballarà per a evitar l’expansió del conflicte entre l’estat d’Israel i l’organització terrorista Hamàs a altres territoris i es tractarà de forma integral “la qüestió palestina”

La data arriba dues setmanes després que el braç armat de Hamàs dura a terme una operació militar en territori sota control israelià que es va saldar amb 1.400 morts i el segrest de més de 200 persones que romanen ostatges. Més de 4.200 palestins i palestines residents a la franja de Gaza han mort ja en els bombardejos de l'exèrcit d'Israel contra "objectius de Hamàs", que han deixat 13.400 persones ferides.

Aquest és un territori d'aproximadament 365 km² en què viuen més de dos milions de persones, quasi la meitat menors d'edat. L'executiu sionista ha tallat l'accés a l'aigua, l'electricitat i el subministrament d'aliments i combustible. S'espera que l'ajuda humanitària arribe a partir d'aquest dissabte a través del pas de Rafah, en la frontera entre la Franja de Gaza i Egipte. Segons han confirmat fonts de les Nacions Unides (ONU), Egipte i Israel han acostat postures i han acordat que els vehicles podran accedir a l'enclavament palestí una vegada els inspeccionen les forces de seguretat.

Participació de 31 països

31 països i tres organitzacions internacionals participaran en aquesta cimera per la pau, encapçalats pel secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, segons ha informat la televisió estatal egípcia Al Qahera News. Hi assistiran l'Alt Representant de la Unió per als Afers Estrangers, Josep Borrell; el president del Consell Europeu, Charles Michel; el president en funcions d'Espanya, Pedro Sánchez; la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i les ministres d'Afers Estrangers de França, Catherine Colonna, i Alemanya, Annalena Baerbock.

Com a president de torn del Consell de la Unió Europea, Sánchez ha recordat aquesta setmana la que ara per ara la postura "clara i comuna" dels Vint-i-set és de condemna “rotunda” als atemptats de Hamàs perpetrats contra Israel, alhora que demana a l'estat sionista que respecte el dret internacional.

Entre els líders dels països àrabs, particularment afectats pel conflicte, destaquen a més del president egipci, Abdelfatah al Sisi, el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas; el rei de Jordània, Abdalá II; l'emir de Catar, Tamim al Thani; el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Abugheit; el president de l'Iraq, Mohamed al Sudani, i el primer ministre d'Unió dels Emirats Àrabs, Mohamed bin Rashid.

Quant als Estats Units i la Xina, estaran presents amb ambdós enviats especials a la regió, David Satterfield i Zhai Jun respectivament. A més, Rússia, el Regne Unit, el Canadà, el Japó, el Marroc, Noruega, Tunísia, Algèria, Mauritània, el Brasil i Turquia també tindran representació.

La gran absència serà la de cap representant de l'estat d'Israel.

També et pot interessar

stats