El nou ministre britànic d'Economia canvia per complet el pla fiscal inicial de Truss

El govern del Regne Unit s’ha vist obligat a desmuntar les polítiques econòmiques amb què Truss ha començat el mandat

El nou ministre d'Economia britànic, Jeremy Hunt, passa per Downing Street
El nou ministre d'Economia britànic, Jeremy Hunt, passa per Downing Street / Henry Nicholls (Reuters)

La primera ministra britànica, Liz Truss, acaba de fer quaranta dies al capdavant del govern del Regne Unit i, en poc més d’un mes, ja li ha tocar desmuntar, una per una, quasi totes les mesures que conformaven el seu programa econòmic, que va sembrar el caos en els mercats. Truss està aquest dilluns sota pressió tant de l'oposició com de bona part dels seus diputats perquè dimitisca, després d'haver hagut de desmantellar el seu pla fiscal pel caos generat en els mercats financers.

El 23 de setembre, qui llavors era ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, va donar a conéixer l'anomenat Pla de Creixement, que preveia la baixada més gran d'impostos dels últims cinquanta anys. La reacció dels mercats va ser tan gran que en l’última setmana Kwarteng ha dimitit i el successor, Jeremy Hunt, ha anunciat aquest dilluns mesures que en la pràctica rectifiquen el pla fiscal inicial de Truss:

  • Grans fortunes: El 3 d'octubre, encara amb Kwarteng al capdavant de la cartera d’Economia, va ser la primera marxa arrere: cancel·lar la rebaixa prevista del 45% al 40% del tram més alt de l'impost sobre la renda, que havia sigut molt criticada per economistes i companys de partit.
  • Societats: Divendres passat, després d'anunciar la destitució de Kwarteng, Truss va revertir la seua intenció de congelar l'impost de societats i va dir que a l'abril pujarà del 19% al 25%, excepte per a les petites empreses.
  • Rendes baixes: El nou ministre d'Economia ha anul·lat aquest dilluns la rebaixa del 20% al 19% prevista en l'impost sobre la renda. D'aquesta manera, la taxa bàsica del gravamen continuarà en el 20% de manera indefinida. Això cosa suposa uns 6.000 milions de lliures (6.958 milions d'euros) a l'any.
  • Energia: L'executiu havia anunciat ajudes durant dos anys a les llars per a pal·liar les pujades de la factura energètica. Hunt ha indicat que aquest programa durarà només fins al començament del nou any fiscal, a l'abril del 2023, quan se sotmetrà a revisió.
  • Dividends: El ministre ha anul·lat la retallada prevista d'1,25 punts percentuals de l'impost sobre els dividends, la qual cosa permetrà recaptar 1.400 milions de lliures addicionals (1.600 milions d'euros) en el pròxim exercici 2023-2024.
  • L’IVA per a compres d'estrangers: També s'ha eliminat un programa d'exempció del pagament de l'IVA per a les compres que fan els visitants estrangers al Regne Unit.
  • Alcohol: Es cancel·la la congelació durant un any, a partir de l'1 de febrer, de les taxes sobre l'alcohol.

Aquest mateix dilluns, la líder conservadora en la Cambra dels Comuns, Penny Mordaunt, amb rang de ministra, ha defensat que Truss ha demostrat "coratge" en acceptar que es desmantellara el seu pla fiscal en nom del "interés nacional", després de ser criticada per l'oposició laborista.

La ministra escocesa torna a demanar dimissions

La crisi, en tot cas, continua i la debilitat de Truss és clara. La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, ha reiterat la seua crida de dimissió al govern britànic “com més prompte millor”, davant del que considera una “crisi autoinfligida”, segons ha explicat en la presentació de la seua visió econòmica d'una Escòcia independent.

També et pot interessar

stats