Truss fa marxa arrere i anul·la la rebaixa fiscal a les rendes més altes

Els britànics ja posen en dubte la capacitat de la primera ministra per a liderar el govern britànic

Truss fa marxa arrere i anul·la la rebaixa fiscal a les rendes més altes / À Punt NTC

No fa ni un mes que Liz Truss és la primera ministra del Regne Unit i els britànics, inclús dins de les files del partit conservador, ja posen en dubte que tinga capacitat per a liderar el govern. Aquest dilluns, Truss ha hagut de fer un gir de timó i anul·lar la rebaixa fiscal a les rendes més altes que va anunciar fa deu dies. 

“Sé que el pla que vaig anunciar fa uns dies ha generat xicotetes turbulències", ha dit aquesta vesprada el ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng. Les xicotetes turbulències venen al cas de la intenció de retallar del 45% al 40% de l'IRPF a les rendes de més de 170.000 euros anuals.

Una de les mesures del Pla Fiscal anunciat fa uns dies i que suposa la baixada més gran d'impostos en els últims cinquanta anys, valorada en quasi 50.000 milions d’euros. És una de les receptes d'austeritat inspirades en l'era Thatcher, que han fet caure la lliure esterlina en els últims dies i que els mateixos tories han demanat que es rectifiquen. 

Al carrer, la sensació és similar, ja que posen en dubte la capacitat, la credibilitat i el lideratge d'un govern que no porta ni un mes en el càrrec, i demanen canvis. Les pròximes eleccions generals al Regne Unit seran, a tot estirar, el gener del 2025, i els sondejos comencen a afavorir els laboristes. 

També et pot interessar

stats