Truss rectifica el seu pla fiscal i apujarà l’impost de societats

La primera ministra britànica ha fulminat el ministre d’Economia britànic després de dos mesos, i ha sigut el blanc de les crítiques

Declaració a la nació davant la residència oficial de Downing Street, Liz Truss
Declaració a la nació davant la residència oficial de Downing Street, Liz Truss / Peter Nicholls (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 d'octubre 2022 - 14:53 Actualitzat: 14 d'octubre 2022 - 16:15

Moment complicat per a la primera ministra britànica, Liz Truss. La cap del govern britànic ha reconegut aquest divendres en roda de premsa que el seu pla fiscal va anar “més lluny i més ràpid” del que podien tolerar els mercats, per la qual cosa ara ha rectificat “de manera decisiva” i apujarà l’impost de societats com estava previst per l’anterior executiu de Boris Johnson. “Hem d’actuar ara per a assegurar als mercats que tenim responsabilitat fiscal”, ha assenyalat, abans d’afegir que farà “el que siga necessari” per a aconseguir que el deute caiga en el mitjà termini.

En una compareixença la setmana passada, Truss va fer un gir de timó i va anunciar que anul·lava la rebaixa fiscal a les rendes més altes que havia anunciat deu dies abans. Aquest pla contemplava la davallada del 45% al 40% de l’IRPF a les rendes de més de 170.000 euros anuals.

L’aprovació d’aquest polèmic pla de rebaixes fiscals s’ha cobrat ja la seua primera víctima. Truss ha destituït aquest divendres el titular d’Economia, Kwasi Kwarteng, després que els dos hagen estat durant setmanes en el blanc de les crítiques d’unes retallades fiscals que beneficiaven sobretot les rendes més altes del país. Ha sigut la BBC qui ha avançat el cessament, que s’ha produït després d’una reunió entre Truss i Kwarten. El fins ara ministre ja ho ha confirmat en les xarxes socials a través d’una publicació en Twitter que mostra la carta de renúncia. 

"M'has demanat que faça un pas arrere com el teu ministre. He acceptat", diu l'escrit de Kwarten, en què desitja a Truss èxit per al futur i li agraeix la "determinació" i "dedicació". "Crec que la teua visió és la correcta", afegeix en suport de la dirigent britànica. 

Kwarteng i Truss s'han reunit a Downing Street, seu del govern britànic, per a formalitzar l'eixida del ministre. Segons la BBC, encara es desconeix si ha sigut destituït o si es tracta d'una eixida pactada davant les pressions que ha patit el govern arran del controvertit pla fiscal que va presentar el ministre d'Economia el passat 23 de setembre i que Truss va defendre contra vent i marea. 

Kwarten va ser nomenat responsable de l'economia britànica fa a penes 38 dies i la seua breu estada al capdavant de la cartera ha estat marcada majoritàriament per la polèmica que va sembrar el radical programa de massives retallades fiscals. En fer-se públic, va sumir en el caos els mercats. Va enfonsar la lliura esterlina davant del dòlar estatunidenc i, alhora, va disparar el cost del deute a llarg termini del Regne Unit. 

La líder dels tories té prevista una roda de premsa en què podria anunciar canvis substancials en el programa fiscal. Així mateix, s'espera que aclarisca qui reemplaçarà Kwarteng i els mitjans locals especulen que anunciarà la introducció de grans rectificacions en matèria d'impostos. Una de les mesures que ja es donen per feta és la pujada del de societats del 19% al 25% el 2022, cosa que la mateixa Truss s'havia compromés a no fer. 

Des que va fer-se públic el polèmic pla fiscal, la dirigent britànica ha patit creixents pressions per part de l'oposició i del si de l'entorn tory per a revertir-lo o modificar-lo.

També et pot interessar

stats