Multes de fins a 3.600 euros a Àustria per als majors de 14 anys que no es vacunen

El Parlament aprovarà per llei la vacunació obligatòria a partir de febrer de 2022 amb l'única oposició minoritària dels ultranacionalistes

Protestes a Viena contra la vacunació obligatòria i les restriccions sanitàries, el passat 4 de desembre
Protestes a Viena contra la vacunació obligatòria i les restriccions sanitàries, el passat 4 de desembre / Lisi Niesner (Reuters)

Les restriccions per a les persones no vacunades contra la covid-19 s'endureixen als països europeus a mesura que s'agreuja la nova onada de contagis, en un intent de les autoritats nacionals per a frenar la circulació del virus. L'últim que estudia adoptar mesures dràstiques és Àustria, que sancionarà amb multes de fins a 3.600 euros les persones majors de 14 anys i residents al país que no s'hagen posat la vacuna a partir de febrer de 2022. El govern conservador-ecologista justifica la decisió, donada a conéixer aquest dijous, com l'única opció per a protegir la societat i evitar confinaments continus contra la pandèmia.

El ministre de Sanitat, l'ecologista Wolfgang Mückstein, ha explicat que una vegada passat el període de revisió legal de quatre setmanes, el pla és debatre i aprovar al Parlament la llei que establirà l'obligatorietat de vacunar-se perquè entre en vigor a principis de febrer. La intenció és mantindre-la fins a gener del 2024.

Cada tres mesos s'establiran cites de vacunació a les quals estarà convocada tota la ciutadania que no s'haja inoculat el sèrum protector encara. Qui no ho faça haurà de pagar una multa de 600 euros. En cas de negar-s'hi, s'iniciaria un procés que pot acabar amb una sanció de fins a 3.600 euros, encara que l'import s'ajustarà al nivell d'ingressos de la persona afectada.

El ministre ha reconegut que quan va assumir el càrrec l'abril passat no va pensar que seria necessari imposar la vacunació obligatòria perquè hi hauria suficient gent que decidiria immunitzar-se. No obstant això, l'actual taxa de vacunació completa —inferior al 68% de la població— "no és suficient" per a protegir la societat contra la covid-19, ha afegit.

De l'obligació, en quedaran exemptes les embarassades, encara que el responsable els recomana vacunar-se, i també totes les persones que no puguen fer-ho per motius de salut, amb certificació mèdica prèvia. Sobre això, Mückstein ha advertit que els facultatius que emeten certificats falsos també podran ser sancionats amb fins a 3.600 euros.

"No es pot anar de confinament en confinament. Necessitem la solidaritat de tot el món per a poder afrontar aquest enorme desafiament", ha argumentat la ministra per a la Constitució, la conservadora Karoline Edtstadler. Aquesta mesura, ha assegurat, és "l'últim recurs", que ningú volia haver d'aplicar, però també "l'únic camí" per a assegurar la llibertat que reclamen, justament, les persones que s'oposen a la vacuna.

La mesura impulsada per l'executiu austríac compta també amb el suport de l'oposició socialdemòcrata i liberal, i amb l'oposició del FPÖ. El grup ultranacionalista, que ha arribat a recomanar l'ús de productes per a desparasitar cavalls o l'ibuprofén com a remeis efectius contra la covid-19, denuncia la norma com a dictatorial. Els quatre partits que donen suport a aquesta llei tenen 151 dels 183 escons al Parlament, per la qual cosa tirarà avant.

Àustria, sotmesa actualment a un confinament que acabarà dissabte que ve a la mitjanit, ha sigut, al novembre, un dels països europeus més afectats per la pandèmia, amb una incidència en set dies superior als 1.000 casos per cada 100.000 habitants. Ara, quan queden pocs dies per a reobrir les activitats no essencials, incloent en algunes regions hotels i restaurants, la incidència s'ha reconduït fins als 482 casos.

També et pot interessar

stats