Marlaska al·ludeix a una “violència extrema” dels migrants en la tragèdia de Melilla i demana més implicació a la UE

Els eurodiputats del PP i Ciutadans posen en dubte la “transparència” del govern i Anticapitalistes acusa Marlaska d'“omissió de socors”

Roda de premsa del Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Roda de premsa del Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska / Kiko Huesca / EFE

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat aquest dimecres la seua gestió durant la tragèdia ocorreguda al costat de la frontera de Melilla el 24 de juny del 2022, durant una intervenció telemàtica davant de la comissió de justícia i interior del Parlament Europeu (LIBE).  

Marlaska ha assegurat que les forces de seguretat van fer front a uns 1.700 migrants, els quals van actuar “amb una extrema violència”. A més, ha aprofitat per a reclamar “major implicació” europea en el control fronterer i per a propiciar una migració “ordenada i per vies segures”. El ministre de l'Interior s'ha remés a les seues explicacions al Congrés dels Diputats i a la investigació de la Fiscalia General de l'Estat, que al desembre va arxivar les seues diligències sobre la mort d'almenys 37 migrants.

Davant de la comissió de l'Eurocambra, Grande-Marlaska ha demanat que es “desautoritzen” els partits que qüestionen la gestió d'Interior, al·ludint al fet que es “va ocultar ferits i morts en territori espanyol”, un fet que el titular de la cartera ha negat, situant la tragèdia al Marroc. En concret, la ubica a la ciutat marroquina de Nador i ha recordat que Interior “va cooperar de manera immediata”, tant amb la investigació de la Fiscalia com amb la del Defensor del Poble, ambdues ja arxivades. El ministre ha recordat que no s’han trobat elements per a imputar a la Guàrdia Civil “cap infracció penal, ni en la seua actuació general, ni posteriorment, en el moment de la materialització dels rebutjos en frontera”.

“Sensibilitat, transparència i cooperació defineixen l'actuació del govern davant d'aquests fets”, ha apuntat Grande-Marlaska, que va ser reprovat per iniciativa del PP al Congrés pel seu paper en la tragèdia. El ministre ha reiterat que va haver-hi devolucions des del costat espanyol, però ha rebutjat que es donara auxili i que aquests retorns foren persones ferides o mortes.

Aquesta sessió parlamentària a Brussel·les ha comptat amb intervencions de diversos eurodiputats de diferents grups. L'eurodiputat del Grup Popular Jeron Lenaers ha denunciat una “falta de transparència” del govern de Pedro Sánchez en aquest cas, criticant que no haja comparegut abans davant del Parlament Europeu.

En el cas de l'eurodiputat del grup de l'Esquerra Miguel Urbán, d'Anticapitalistes, li ha recriminat haver definit aquesta tragèdia de Melilla com “un cas ben resolt”. “Es continua reafirmant en aquelles paraules?”, li ha preguntat Urbán en diverses ocasions, i ha afirmat que les institucions van realitzar una “omissió de socors” per no haver atés els migrants ferits durant la tragèdia.

També et pot interessar

stats