Macron parlarà al poble francés per a rebaixar la tensió per la impopular reforma de les pensions

El país és un polvorí social i polític després de la promulgació de la llei que rebaixa de 62 a 64 anys l'edat de jubilació

Manifestants sostenen pancartes contra Emmanuel Macron durant una manifestació en protesta per la reforma de les pensions, a París
Manifestants sostenen pancartes contra Emmanuel Macron durant una manifestació en protesta per la reforma de les pensions, a París / Sarah Meyssonnier (Reuters)

Comença a França una nova setmana clau enmig de la creixent tensió social i política per la impopular reforma de les pensions que es va promulgar aquest mateix el dissabte. El país és un polvorí i el president, Emmanuel Macron, es dirigeix a la nació aquest dilluns a les 20:00 hores en un discurs televisat amb què pretén calmar els ànims i convéncer-los que la llei, que eleva l'edat de jubilació de 62 a 64 anys, és necessària per a la sostenibilitat de la hisenda pública. Falta veure encara quins nous arguments hi aportarà davant d'una opinió pública que rebutja majoritàriament, per vora el 70%, els canvis introduïts.

Serà la segona vegada en un mes que Macron parla solemnement de la llei, després de l'entrevista que li van fer el passat 22 de març en un canal públic poc després que s'aprovara en l'Assemblea Nacional gràcies a un polèmic ressort constitucional que eximia de votar-la.

El portaveu del govern francés, Olivier Véran, ha assegurat que l'al·locució del cap d'Estat vindrà marcada per un to “tranquil·litzador” en un país que ha registrat des d'inicis d'enguany una dotzena de mobilitzacions massives liderades pels sindicats. Generalment, han sigut pacífiques, encara que algunes van degenerar-hi en episodis de violència.

Des del cap de setmana, l'enuig d'una bona part de la població francesa ha pujat de to, perquè el president Macron va promulgar la llei —pas previ per a l'entrada en vigor— immediatament després d'haver rebut divendres l'aval del Consell Constitucional al gruix de l'articulat. Els sindicats i els partits de l'esquerra, que li havien demanat no sancionar-la, es van enfurir amb el mandatari per haver-la publicada tan ràpidament, perquè tenia quinze dies per a fer-ho.

En aquest ambient tan tens, Macron ha convidat els sindicats a reunir-se amb ell dimarts al palau de l'Elisi, però els representants dels treballadors i treballadores, de moment, han rebutjat l'oferta. Aquest dilluns han de decidir si convoquen noves mobilitzacions abans de la celebració del Primer de Maig, que enguany tindrà una significació especial. Segons ha confirmat en Le Parisien el líder sindical Laurent Berger, del majoritari CFDT, no parlaran amb el president almenys fins a l'1 de maig, quan esperen fer una demostració de força amb una multitudinària manifestació pel Dia del Treball.

El cap d'Estat francés, no obstant això, descarta fer-se arrere en una reforma que veu essencial per a l'equilibri pressupostari del país. La despesa en el pagament de pensions representa quasi el 16% del PIB francés, el percentatge més elevat a la Unió Europea després de Grècia i Itàlia.

També et pot interessar

stats