López Obrador proposa fer "una pausa" en la relació amb Espanya: “No som terra de conquesta”

El president de Mèxic ha criticat la negativa d'Espanya de disculpar-se als pobles indígenes pels abusos comesos durant la conquesta 

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en la roda de premsa d'aquest dimecres
El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en la roda de premsa d'aquest dimecres / Efe

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha plantejat fer "una pausa" en les relacions amb el govern d'Espanya, i també amb les empreses, a fi de millorar-les.

"Val més donar-nos un temps, fer una pausa. Potser quan canvie el govern (el mexicà) ja es restablisquen les relacions", ha dit el mandatari durant la conferència de premsa matutina.

López Obrador ha dit que tots dos països han de donar-se un temps per a respectar-se i que l’executiu espanyol no veja Mèxic com una "terra de conquesta". "Volem tindre bones relacions, però no volem que ens roben", ha apuntat el mandatari.

A més, ha afirmat que  ha existit un "contuberni dalt, una promiscuïtat econòmica, política, en la cúpula dels governs de Mèxic i d'Espanya", durant uns "tres sexennis seguits". En aquest cas, ha assegurat que Mèxic era el que s’ha emportat la pitjor part: "Ens saquejaven".

Com en altres ocasions, el president fa aquestes declaracions en recordar presumptes actes de corrupció de les empreses espanyoles durant governs anteriors. En particular, ha nomenat companyies del sector energètic i de la construcció que van fer contractes amb les administracions de Vicente Fox (2000-2006), Felipe Calderón (2006-2012) i Enrique Peña Nieto (2012-2018).

En reiterades ocasions López Obrador ha criticat la negativa d'Espanya de demanar disculpes als pobles indígenes de Mèxic pels abusos comesos durant la conquesta, com va demanar ell per a 2021, quan es van commemorar 500 anys de l'efemèride, rebatejada com a "resistència indígena".

Però el mandatari també ha acusat les empreses espanyoles de veure encara Mèxic com a "terra de conquesta i saqueig", en particular després de la reforma energètica de 2013 que va obrir el sector als privats. 

També et pot interessar

stats