López Obrador proposa a Espanya i al Vaticà construir un relat conjunt sobre els abusos durant la conquesta de Mèxic

Malgrat criticar la petició de perdó del mandatari al rei Felip VI, el govern espanyol avança que no afectarà les relacions bilaterals

El president de Mèxic en imatge d'arxiu. Mario Guzmán (Efe)
El president de Mèxic en imatge d'arxiu. Mario Guzmán (Efe)

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha donat noves claus sobre la petició per carta al rei d'Espanya i el papa Francesc perquè es disculpen pels abusos comesos durant la conquesta de l'actual Mèxic. El mandatari mexicà ha explicat que amb la proposta persegueix "integrar un grup conjunt" que elabore "un relat de què va passar" a la conquesta. I des d'aquesta interpretació conjunta de la Història, acceptar els errors de les parts, demanar perdó i reconciliar-se.

Obrador, que emmarca la seua petició en les vespres del 500 aniversari de la presa de l'antiga Tenochtitlan per l'espanyol Hernán Cortés, i els 200 de la independència de Mèxic, justifica la decisió en la necessitat de conéixer el passat perquè "qui no sap d'on ve, difícilment sabrà cap on va".

En opinió del mandatari nord-americà, el perdó és "un assumpte de voluntats i de consciència" que no té per què posar en risc les relacions entre Espanya i Mèxic. En aquest sentit, ha recordat que el papa Francesc ha demanat perdó en nom de l'Església catòlica pels crims contra els pobles originaris d'Amèrica durant la conquesta".

Ahir dilluns va transcendir que Lòpez Obrador havia enviat dues cartes al rei d'Espanya Felip VI i al papa Francesc demanant-los que es disculpen pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta de Mèxic.

La petició ha sigut durament contestada amb fermesa pel govern d'Espanya, que l'ha qualificada d'anacrònica i extemporània. Malgrat que les molèsties que la missiva ha causat en la casa reial i l'executiu, la portaveu Isabel Celaà ha volgut destacar que no vulnerarà les relacions entre els dos estats.

Obrador demanarà perdó per la repressió dels indígenes i la minoria xinesa

Per la seua banda, Obrador no ha eludit l'autocrítica i ell mateix ha anunciat que demanarà disculpes per la repressió i l'extermini de les comunitats indígenes i de la minoria xinesa després de la independència de Mèxic, amb l'objectiu de fer del 2021, aniversari de la conquesta, una efemèride per a la reconciliació. El president de Mèxic també ha anunciat que "en el seu moment" també podria estendre la petició de perdó a països com els Estats Units o França.

També et pot interessar

stats