Llum verda definitiva al sostre de deute dels Estats Units per a evitar la fallida

El Senat aprova l'acord entre la Casa Blanca i els republicans que apuja el límit legal de diners que poden amprar-se per a no incórrer en impagaments

Roda de premsa del líder dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer, aquest dijous
Roda de premsa del líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, aquest dijous / Evelyn Hockstein (Reuters)

El Senat dels Estats Units, sota control demòcrata, ha aprovat aquest dijous l'acord tancat entre la Casa Blanca i els republicans per a apujar el sostre de deute i evitar així que el país entre en suspensió de pagaments. Amb 63 vots a favor i 36 en contra, el projecte de llei ha passat l'últim escull legislatiu abans d'acabar en el Despatx Oval perquè el president, Joe Biden, hi estampe la signatura que el ratifica definitivament.

L'esborrany ha tirat avant en el Senat l'endemà que la Cambra de Representants, de majoria republicana, li donara el vistiplau i quatre dies abans de la data límit marcada pel Departament del Tresor en la qual l'administració haguera pogut incórrer en un impagament del deute nacional. "Els Estats Units poden respirar tranquils perquè amb aquest procés estem evitant la suspensió de pagaments", ha dit poc abans de la votació el líder de la majoria demòcrata en la cambra, Chuck Schumer. Amb aquestes paraules, anticipava un acord amb un grup de senadors republicans díscols que poc abans havien amenaçat d'allargar el procés si els demòcrates no es comprometien a assegurar que el pressupost per a defensa podrà augmentar-se més del que contempla l'acord mateix.

La mesura aprovada suspén el sostre de deute per als pròxims dos anys, fins després les eleccions presidencials de novembre de 2024. En concret, deixa sense efecte el límit actual de deute de 31,4 bilions de dòlars fins a l'1 de gener de 2025. A canvi, l'acord entre l'Administració Biden i els republicans del Congrés contempla, entre altres, topalls a la despesa en programes finançats per la cambra baixa en àmbits com la sanitat, l'educació, la justícia o la protecció mediambiental. En virtut del pacte, la despesa que no siga de defensa romandrà igual l'any fiscal 2024 i augmentarà l'1% l'any fiscal 2025.

Així mateix, endureix els requisits de treball per a accedir a prestacions socials, com els cupons d'aliments, i rescindeix 28.000 milions de dòlars no gastats que s'havien assignat a programes d'ajuda davant la pandèmia. En paral·lel, retalla part dels nous fons destinats a la Hisenda pública per a reassignar-los a partides que no siguen de defensa i contempla la represa dels pagaments dels estudiants universitaris del deute que tinguen acumulada.

L'aprovació de l'acord en les dues cambres legislatives del Congrés era crucial perquè el país no fera fallida i incorreguera en un impagament del deute públic, després que el gener passat s'assolira el sostre de deute. Aquest mecanisme fixa un límit legal als diners que els Estats Units poden amprar per a fer front als compromisos financers. El president Joe Biden ha celebrat l'aprovació de la norma, cabdal per a evitar una gran crisi financera en la primera potència del món que, sens dubte, sacsejaria tota l'economia global, i té previst oferir un discurs sobre l'assumpte aquest divendres.

També et pot interessar

stats