El Congrés estatunidenc aprova l'acord entre demòcrates i republicans per a elevar el sostre de deute

La mesura busca evitar una gran crisi financera al país nord-americà que podria fer trontollar l'economia global i ha resultat extremadament difícil de negociar per a Biden

El president del Congrés, el republicà Kevin McCarthy, parla en roda de premsa després que el Congrés haja aprovat l'acord per a apujar el sostre de deute
El president del Congrés, el republicà Kevin McCarthy, parla en roda de premsa després que el Congrés haja aprovat l'acord per a apujar el sostre de deute / Jonathan Ernst (Reuters)

Primer obstacle superat per a evitar la fallida als Estats Units. La Cambra de Representants —equivalent al Congrés espanyol— ha donat llum verda a l'acord per a apujar el sostre d'endeutament que prèviament havien pactat el president, el demòcrata Joe Biden, i el líder de l'organisme legislatiu, el republicà Kevin McCarthy. Amb 314 vots a favor i 117 en contra, la cambra dona suport a aquesta mesura per a impedir que l'administració entre en suspensió de pagaments i evitar, així, una gran crisi financera en la primera potència del món, que indubtablement tindria rèpliques a escala global.

L'acord assolit ha resultat extremadament difícil de negociar per a Biden, que va arribar a cancel·lar diversos compromisos internacionals per a poder atendre aquest assumpte i començar converses diàries amb l'oposició. Per a tirar avant el projecte han calgut algunes concessions en forma de retallades a la despesa pública. Ara passarà al Senat —la cambra alta—, quan falten cinc dies per a arribar a la data límit marcada pel Departament del Tresor: 5 de juny. Després d'aquest dia, els Estats Units entrarien en un escenari inèdit perquè podrien incórrer en un impagament del deute nacional.

Una majoria àmplia de legisladors en el Congrés, tant demòcrates com republicans, han votat a favor de la mesura. El contrapunt l'han posat diversos conservadors de l'ala més extremista del partit roig que s'han oposat a la iniciativa per considerar que no fa prou per a limitar la despesa. En concret, 165 de demòcrates i 149 republicans han dit 'sí', mentre que 46 demòcrates i 71 republicans hi han votat en contra.

A través d'un comunicat, Biden ha celebrat aquest "crític pas cap avant" en aprovar un acord que és "un compromís bipartidista". "Cap dels costats ha aconseguit tot el que volia", ha afirmat, "i aquesta és la responsabilitat que implica governar". També ha agraït a McCarthy el fet d'haver "negociat de bona fe" i ha demanat al Senat, que ha d'aprovar definitivament la norma, que ho faça "tan prompte com siga possible".

Per part seua, McCarthy ha parlat en una roda de premsa en la qual ha criticat el retard de l'acord amb l'equip de Biden, que, assegura que "no volien escoltar-nos". També ha celebrat i enumerat els punts del text que més s'adeqüen a la proposta republicana inicial per a bregar amb el sostre d'endeutament. "És tot el que volia? No, és (un govern) amb un Senat demòcrata i un president demòcrata que no volia negociar amb nosaltres", ha afirmat. "Crec que ho hem fet prou bé per als estatunidencs", ha agregat. En un discurs previ a la votació, ha assenyalat que la reforma implica "la retallada més gran de despesa de la història dels Estats Units" i que estalviarà als contribuents uns 2.100 milions de dòlars.

Si s'aprova al Senat, de majoria demòcrata, i una vegada ratificada per Biden, la mesura elevarà el sostre de deute per als pròxims dos anys, és a dir, fins després les pròximes eleccions presidencials. A canvi, la Casa Blanca es compromet a reduir els nivells de despesa i a introduir alguns requisits per a programes d'ajuda alimentària i a famílies vulnerables. A més, es retalla part de l'impuls a la Hisenda pública aprovat prèviament pels demòcrates, i s'agilitza el procés per a tramitar projectes d'infraestructures limitant el temps que poden retardar-se per a dur a terme anàlisis mediambientals. "Noves carreteres, ponts, autopistes i gasoductes es construiran abans i més ràpid gràcies a les reformes d'aquesta norma", ha dit McCarthy.

La materialització final de la mesura és crucial perquè el país no incórrega en un impagament del deute públic. El gener passat ja es va arribar al sostre de deute, que fixa el límit legal als diners que els Estats Units poden amprar per a fer front als compromisos financers.

També et pot interessar

stats