Demòcrates i republicans tanquen un acord per a apujar el sostre de deute als Estats Units

El text definitiu s'ha d'aprovar encara a la Cambra de Representants i el Senat per a evitar que l'administració entre en una situació d'impagament

Vista general del Capitoli dels Estats Units
Vista general del Capitoli dels Estats Units / Nathan Howard (Reuters)

Principi d'acord als Estats Units per a apujar el sostre del deute entre la Casa Blanca i l'oposició. Després de setmanes intenses de negociacions, el país podrà evitar entrar en suspensió de pagaments si el Congrés dona llum verda al pacte que han tancat el president, el demòcrata Joe Biden, i el líder de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy. "Acabe de parlar per telèfon amb el president. Després d'haver perdut el temps i negar-se a negociar durant mesos, hem arribat a un principi d'acord que és digne del poble estatunidenc", ha avançat McCarthy en un missatge a través de xarxes socials.

Minuts després, en una breu compareixença davant de la premsa, el republicà ha assegurat que el pacte arreplega una "històrica" reducció de la despesa pública i reformes que "trauran les persones de la pobresa i les incorporarà a la força laboral". A més ha recalcat que no conté nous impostos ni nous programes del govern. "Tenim encara molta faena per fer aquesta nit per a acabar tot el text de l'acord", ha advertit el líder dels republicans al Congrés, que no ha volgut respondre a les preguntes de la premsa perquè primer volia explicar-los als legisladors del seu partit els detalls del preacord, segons ha dit.

El calendari per a les pròximes hores queda de la manera següent. Els legisladors continuaran amb la redacció del projecte de llei durant tota nit, ha precisat McCarthy. Després, ho consensuaran amb la Casa Blanca i ell parlarà amb Biden durant la vesprada d'aquest diumenge, abans de publicar la versió definitiva del text, que es votarà el dimecres 31 a la Cambra de Representants (controlada pels republicans) i al Senat (controlada pels demòcrates).

Una hora després de la compareixença de McCarthy, el president Biden ha publicat un comunicat en el qual va reconéixer que el principi d'acord conté concessions dels demòcrates, però manté les "prioritats clau" del seu govern. "L'acord representa un compromís, cosa que significa que no tots obtenen el que volen. Aquesta és la responsabilitat de governar", ha afirmat. No obstant això, l'acord "protegeix" les "prioritats clau" i "els assoliments legislatius dels demòcrates del Congrés", ha remarcat. "És un important pas avant que redueix la despesa mentre protegeix programes crítics per als treballadors i fa créixer l'economia per a tots", ha afegit el mandatari estatunidenc, que ha instat "encaridament" els dos òrgans legislatius a aprovar l'acord "immediatament".

El preacord sobre el sostre del deute es produeix l'endemà que la secretària del Tresor, Janet Yellen, actualitzara al 5 de juny l'estimació de la data màxima en què el país podria veure's abocat a una suspensió de pagaments. El límit de deute és la quantitat total de diners que el govern dels Estats Units està autoritzat a emprar per a complir amb les obligacions legals existents i poder pagar els beneficis de l'Assegurança Social i Mèdica, els salaris militars, els interessos sobre el deute nacional, els reembossaments d'impostos i altres pagaments.

Cada cert temps, els Estats Units trauen el cap a l'impagament del deute nacional perquè, a diferència d'altres països, el govern només pot emetre deute fins al límit establit pel Congrés, que té el poder d'elevar el sostre segons crega convenient. El passat 19 de gener arribaren al llindar de deute legal de 31,4 bilions de dòlars, cosa que va portar al Departament del Tresor a recórrer des de llavors a mesures extraordinàries per a poder abonar els comptes pendents.

Quan es materialitze definitivament l'acord i s'aprove en les cambres es posarà fi a un període de forta confrontació entre demòcrates i republicans, que feia mesos que intentaven sense èxit acostar postures sobre el tema. No obstant això, les negociacions s'intensificaren en les últimes setmanes, davant de la proximitat de la data límit, una urgència que va portar el president Biden a tornar abans del viatge al Japó per la cimera del G7.

Institucions com la Reserva Federal han alertat durant aquests mesos sobre els riscos de no elevar el sostre de deute. No fer-ho, va advertir recentment el president, Jerome Powell, "no tindria precedents" i col·locaria el país "en un territori desconegut" amb conseqüències "molt incertes". També organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional han avisat sobre la necessitat urgent que el Congrés actue perquè, en cas de no fer-ho, hi haurà "greus repercussions" tant per a l'economia estatunidenca com a escala global.

També et pot interessar

stats