Biden i McCarthy negociaran cada dia per a tancar un acord sobre el sostre de deute

El rellotge corre als Estats Units a mesura que s'acosta l'1 de juny, data en què el Tresor estima que s'entrarà en suspensió de pagaments

Kevin McCarthy i Joe Biden, reunits aquest dilluns a la Casa Blanca
Kevin McCarthy i Joe Biden, reunits aquest dilluns a la Casa Blanca / Leah Millis (Reuters)

Als Estats Units s'esgota el temps per a tractar d'aprovar un nou sostre de deute abans que el país s'enfronte a una suspensió de pagaments, una situació inèdita en la història. El president, Joe Biden, i el de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, s'han trobat aquest dilluns a la Casa Blanca per a parlar sobre una possible pujada del límit d'endeutament que els allunye d'aquest escenari sense precedents en què el govern federal seria incapaç de continuar satisfent les obligacions que es preveu al juny. Però, de moment, sense tancar cap acord. A pesar d'això, ambdós líders han qualificat la reunió de "productiva" i han acordat mantindre's en contacte continu, amb converses diàries fins que es resolga l'impàs del deute.

"Crec que el to aquesta nit ha sigut millor que qualsevol vegada anterior. (...) Sent que ha sigut productiu", ha dit el conservador McCarthy en eixir de la cita. Així i tot, ha criticat que cada proposta dels demòcrates implica augmentar la despesa pública quan, a parer dels republicans, els Estats Units "tenen un problema de despesa".

La xarrada entre el president de la Cambra de Representants i Biden és l'última en una sèrie de reunions d'última hora entre els màxims representants dels dos grans partits i el govern federal per a tractar d'aprovar un augment del sostre de deute abans que el país s'enfronte a una suspensió de pagaments. El Departament del Tresor estima que aquesta situació podria donar-se l'1 de juny si el Congrés no aconsegueix arribar a un acord abans.

McCarthy ha retret a l'administració comandada pel president Biden que haja tardat tant a convocar-lo a una reunió a la Casa Blanca i ha destacat el fet que la Cambra de Representants, sota control dels republicans, va aprovar el mes passat un projecte de llei que augmentaria el sostre de deute a canvi d'àmplies retallades de la despesa pública. El govern, per part seua, ha mantingut sempre que les negociacions sobre el pressupost no han de vincular-se al sostre de deute, que s'hauria d'elevar sense discussió per a evitar que la credibilitat del país caiga en els mercats internacionals.

Els Estats Units mai han incorregut en un impagament del deute nacional, però cada cert temps apareix aquesta possibilitat perquè, a diferència d'altres nacions, l'executiu nord-americà només pot emetre deute fins al límit establit pel Congrés, que té el poder de suspendre aquest sostre segons crega convenient. El límit actual, de 31,4 bilions de dòlars, es va fixar el mes de gener passat. El govern federal està recorrent actualment a diners en les reserves per a pagar els deutes contrets, però el Departament del Tresor estima que les provisions s'esgotaran cap al primer de juny.

També et pot interessar

stats