Els líders de la UE fan una crida perquè cesse la mort de civils i perquè l'ajuda arribe a Gaza
L'últim esborrany de les conclusions que volen pactar sol·licita “corredors i pauses humanitàries” perquè l'ajuda humanitària arribe a la població civil de la Franja
Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han fet una crida aquest dijous perquè cesse la mort de civils arran de l'enfrontament entre Israel i Hamàs i perquè l'ajuda humanitària arribe a la Franja. "Tots respectem i reconeixem el dret d'Israel a defensar-se, però garantir l'accés humanitari és extremadament important, i aquest debat el tindrem amb els líders", ha defensat el president del Consell Europeu, Charles Michel.
El conflicte entre Israel i Hamàs és el principal assumpte que debatran hui els líders europeus en la cimera de tardor. Segons l'últim esborrany de les conclusions, sol·licitaran "corredors i pauses humanitàries" perquè l'ajuda arribe a la població civil de Gaza.
La negociació sobre els termes en què demanaran l'accés a l'assistència humanitària està sent "sensible", segons fonts diplomàtiques, tenint en compte la negativa d'Alemanya i Àustria a anar més enllà i sol·licitar un alto el foc humanitari. "Israel és un Estat democràtic i podem assegurar que el seu exèrcit tindrà en compte les premisses del Dret Internacional en tot el que faça", ha indicat el canceller alemany, Olaf Scholz.
El primer ministre luxemburgués, Xavier Bettel, ha dit que "el que importa és que hi ha gent que mor tots els dies que no té res a veure amb la guerra", i que això és el que ha de cessar. "Passen les atrocitats que passen, Israel té dret a defensar-se, però això mai pot ser una excusa per desproveir la gent del que necessita per a sobreviure ni per a dur a terme accions indiscriminades", ha opinat el primer ministre belga, Alexander De Croo. I agrega: "el bloqueig de Gaza és inacceptable i ha de parar". Siguem clars. Hamàs té dos ostatges: 222 israelians i la població de Gaza", ha dit. Insisteix que té l'obligació d'alliberar-los.
Sánchez proposa una conferència de pau en sis mesos
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, reclama que l'ajuda humanitària arribe a Gaza de manera permanent i proporcionada segons les necessitats de la població. Ha plantejat també que en sis mesos se celebre una conferència internacional de pau que, al seu parer, passa per la coexistència de dos estats, Israel i Palestina. El primer ministre búlgar, Nikolai Denkov, quan li han preguntat per l'alto el foc, ha assenyalat que és "difícil" perquè "tant l'un com l'altre pensen que tenen la raó absoluta, i haurien de trobar un terreny comú per a la discussió."
Entre altres responsables polítics que han parlat a l'inici de la reunió, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha demanat que donen més pes a l'Autoritat Nacional Palestina i que rebaixen la tensió per a "evitar un conflicte de proporcions inimaginables". I el president de Xipre, Nikos Chistodulides, el país de la UE més pròxim a la regió, ha demanat que la UE participe més activament en la desescalada, la qual cosa només es pot aconseguir per via diplomàtica".
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha considerat que aquesta crisi pot "desestabilitzar la regió" i que "a causa de la guerra, molts migrants es veuen forçats a buscar una vida millor i cada vegada n'arriben més a les nostres cases", per la qual cosa demana que la UE "reaccione i actue de manera unida i resolta”.