L'OSCE convoca una reunió extraordinària per a abordar l'escalada de tensió a Ucraïna

La reunió d'aquest grup, format per 57 països membres, un d'ells Rússia, ha sigut convocada a petició de Kíev

Carros de combat russos fent exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna
Carros de combat russos fent exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna / Reuters

L'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) celebra aquest dilluns una reunió extraordinària a què estan convocats els 57 països membres (entre ells Rússia) per a abordar l'escalada de les tensions a Ucraïna, segons ha anunciat aquest diumenge Adam Halacinski, representant permanent de Polònia davant de l'organització.

La sessió especial del consell permanent d'aquesta organització amb seu a Viena s'ha convocat per la presidència polonesa de l'OSCE a petició de Kíev, segons ha precisat el diplomàtic. "Abordar els problemes de seguretat és la principal tasca de l'OSCE", ha remarcat Halacinski.

A la reunió està convidat Mikko Kinnunen, cap de la Missió Especial de Supervisió (SMM) a l'est d'Ucraïna, que vigila el compliment de l'alto el foc establit al febrer de 2015, i membre del grup trilateral de contacte, creat el 2014 i en el qual estan, a més, Rússia i Ucraïna.

L'SMM ha informat aquest dissabte, en un comunicat, que les violacions de l'alto el foc al llarg de la línia de contacte al Donbass (est d'Ucraïna), on les forces governamentals ucraïneses lluiten contra els separatistes prorussos, han continuat augmentant de manera massiva. Només el divendres es van registrar 1.666 violacions a l'alto el foc, més del triple de la mitjana de casos reportats en els trenta dies previs. D'aquest total, 1.413 van ser explosions, quan la mitjana diària es va situar el mes passat en menys de cent.

La Unió Europea ha condemnat l'ús d'armament pesant i el bombardeig "indiscriminat" de zones civils a l'est d'Ucraïna, i ha alertat sobre "esdeveniments escenificats" que puguen usar-se de pretext per a una possible escalada militar.

En anteriors reunions convocades per l'OSCE a petició de Kíev perquè Moscou informe sobre les seues activitats militars a la frontera amb Ucraïna, Rússia, un dels membres de l'organització, s'ha negat a participar. En aquestes ocasions, Ucraïna ha recorregut a un mecanisme de transparència i reducció de riscos, conegut com a Document de Viena, per a tractar d'obtenir informació sobre les intencions del Kremlin en el seu desplegament militar.

Els EUA calculen que Rússia té desplegats fins a 190.000 soldats

L'ambaixador dels Estats Units davant l'OSCE, Michael Carpenter, ha assegurat aquest divendres a Viena que el seu govern calcula que Rússia ha desplegat al voltamt d'Ucraïna entre 169.000 i 190.000 soldats, enfront dels 100.000 del 30 de gener.

Aquest desplegament, qualificat pel representant estatunidenc com "la mobilització militar més significant a Europa des de la Segona Guerra Mundial", inclou tropes russes a Bielorússia, a Rússia i en la península de Crimea, annexionada per Moscou el 2014. El secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha assegurat aquest diumenge que tot apunta al fet que Rússia està "a punt" d'envair Ucraïna.

La crisi d'Ucraïna manté en suspens el món. La tensió es va iniciar el novembre passat, quan el president del país va avisar que Rússia havia acumulat al voltant de 100.000 soldats a les seues fronteres. Des d'aleshores, la tensió no ha fet més que créixer.

També et pot interessar

stats