S'incrementa la tensió entre Ucraïna i Rússia amb acusacions creuades pels bombardejos a la frontera Est

Si bé el Kremlin ha anunciat la retirada de tropes de la frontera, ni els Estats Units ni els països de l'Aliança Atlàntica donen credibilitat a les seues paraules

Carros de combat russos fent exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna
Carros de combat russos fan exercicis a les regions de Rostov i Krasnodar, pròximes a Ucraïna / Reuters

S'incrementa l'escalada de tensions entre el govern ucraïnés i les milícies separatistes prorusses, aquestes últimes amb el suport de Moscou, per l'augment de bombardejos creuats a la regió del Donbass, on estan huit anys de llarg conflicte.

Vicent Montagud, cap de Món d'À Punt Notícies, ha explicat que aquests atacs en la línia del front amb Donetsk i Lugansk es produeixen cada dia, ja que ambdues parts violen constantment el règim d’alto el foc. "Hi ha combats cada jornada, que s'han intensificat en les últimes hores", ha explicat Montagud.

A Brussel·les, l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Estrangers, Josep Borrell, ha afirmat que ha "començat el bombardeig en algunes parts de la frontera" de l'est d'Ucraïna, en referència a l'atac a una zona on hi havia una guarderia. Hores abans, Borrell ha anunciat que presentarà "al més prompte possible" als homòlegs europeus el paquet de sancions contra Rússia, que la UE ha estat preparant amb els seus aliats occidentals.

El secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken, també s’ha desplaçat aquest dijous a l’ONU per participar en una reunió del Consell de Seguretat, on té previst denunciar que Rússia continua els plans per a una "invasió imminent" d'Ucraïna.

El Ministeri de Defensa d'Ucraïna ha denunciat que només aquest dimecres els prorussos han ignorat l'acord en 29 ocasions. De fet, cada dia la Missió Especial de Supervisió de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), recull incidents reportats en aquesta zona. 

Si bé el Kremlin han anunciat la retirada de tropes de la frontera, ni els Estats Units ni els països de l'Aliança Atlàntica han donat credibilitat a les paraules. Ans al contrari, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit que la presència de tropes russes és "amenaçadora" i que encara és "clarament possible" que Rússia envaïsca el país.

Per la seua banda, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, té previst reunir-se aquest divendres amb l'homòleg rus, Vladímir Putin, sobre la retirada dels soldats russos que participen en els exercicis militars conjunts en territori bielorús, fins i tot en el sud, limítrof amb Ucraïna. Lukaixenko ha amenaçat anteriorment d'emplaçar armes nuclears "o fins i tot supernucleares" al país si es veu amenaçat.

També et pot interessar

stats