Els Estats Units asseguren que Rússia ha enviat 7.000 soldats més a la frontera amb Ucraïna

Els aliats de l'OTAN acusen el Kremlin de fer propaganda amb els anuncis sobre una desescalada militar en la zona limítrofa amb l'antiga Unió Soviètica

Guàrdies fronterers d'Ucraïna vigilen la frontera amb Bielorússia i Rússia a la regió de Txernihiv
Guàrdies fronterers d'Ucraïna vigilen la frontera amb Bielorússia i Rússia a la regió de Txerníhiv / Valentin Ogirenko (Reuters)

El conflicte a Ucraïna continua amb l'encreuament entre els Estats Units i l'OTAN, que acusen Rússia d'enganyar la comunitat internacional amb l'anunci del replegament militar a la frontera amb Bielorússia. Des de Washington no només desmenteixen que el règim de Vladímir Putin haja retirat tropes de la zona, sinó que asseguren que ha enviat 7.000 soldats més en els últims dies. Així ho ha confirmat en una telefonada amb periodistes un alt càrrec del govern de Joe Biden, que ha subratllat que Moscou parla públicament de negociar i de desescalada, però en privat "es mobilitza per a la guerra".

En total, els aliats de l'Aliança Atlàntica creuen que Rússia ha acumulat fins a 150.000 efectius concentrats en la zona limítrofa amb l'antiga república soviètica —davant dels vora 100.000 enviats fa unes setmanes—, i això ha disparat el temor d'una invasió amb un conflicte que ha provocat la tensió més gran des del final de la guerra freda. Els Estats Units insisteixen que Rússia pot atacar Ucraïna "en qualsevol moment".

Aquest dijous els mitjans russos van més enllà i asseguren que tropes d'Ucraïna han disparat artilleria pesant amb morters i tirs de metralleta contra els rebels prorussos, segons denuncien els portaveus de l'autoproclamada República Popular de Lugansk. Els combats esporàdics en aquesta zona, la regió del Donbass (a l'est del país) acumula ja 14.000 víctimes mortals des de 2014 segons l'ONU. En les últimes setmanes s'havia mantingut una tensa treva que, si es confirma que aquesta nit s'ha trencat, podria conduir a un ràpid augment de la tensió militar i afegir més gasolina al conflicte entre Rússia i la comunitat internacional. 

Dimarts el Kremlin va anunciar la retirada d'algunes unitats militars de la frontera el país veí, mentre que paral·lelament manté les exigències als Estats Units i l'OTAN. Impliquen, en primer lloc, un veto inequívoc a l'entrada de Kíev en el bloc euroatlàntic. 

L'anunci sobre el retorn a les bases de part dels soldats russos desplegats prop de la frontera ucraïnesa va coincidir amb la visita a Moscou del canceller alemany Olaf Scholz i la seua reunió amb Putin. Poc després que el Ministeri de Defensa rus informara del replegament de diverses unitats castrenses en regions limítrofes amb Ucraïna, tant la Casa Blanca com el Departament d'Estat dels EUA han taxat de propaganda els anuncis de Moscou.

Els líders dels governs dels països de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous a Brussel·les per a analitzar la situació a Ucraïna. Dissabte també serà un dia important pel que fa al conflicte a escala diplomàtica perquè es trobaran els ministres d'Afers Estrangers del G7.

També et pot interessar

stats