La UE alerta que el bombardeig de zones civils a l'est d'Ucraïna pot ser el pretext d'una escalada militar

El president dels EUA, Joe Biden, reuneix aquest diumenge el consell de seguretat en considerar que Rússia podria atacar "en qualsevol moment"

Uns tancs durant maniobres conjuntes de Moscou i Minsk a Bielorússia el dos de febrer
Uns tancs durant maniobres conjuntes de Moscou i Minsk a Bielorússia el dos de febrer / Ministeri de Defensa de Rússia (Reuters)

La crisi d'Ucraïna continua tenint el món en tensió i a l'aguait. La Unió Europea (UE) ha condemnat aquest dissabte l'ús d'armament pesant i el bombardeig “indiscriminat” de zones civils en l'est d'Ucraïna i ha alertat sobre “esdeveniments escenificats” que puguen usar-se de pretext per a una possible escalada militar.

La UE considera que els fets constitueixen una "clara violació dels acords de Minsk i del dret internacional humanitari”, ha indicat l'alt representant europeu d'Afers Exteriors, Josep Borrell, en una declaració en nom dels Vint-i-set.

Segons ha dit Borrell, la Unió elogia “la postura de moderació” d'Ucraïna enfront de les “contínues provocacions i esforços de desestabilització”. A més, ha recordat que l'“acumulació massiva” de forces armades de Rússia a Ucraïna i els seus voltants continua sent “motiu de gran preocupació”, i ha instat Moscou a “reduir la tensió mitjançant una retirada substancial de les forces militars de la proximitat de les fronteres d'Ucraïna”.

Borrell ha assegurat que aquesta escalada encara és més greu “per l'augment de les violacions de l'alto el foc al llarg de la línia de contacte en l'est d'Ucraïna en els últims dies”.

La UE dona suport a la proposta del representant especial de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació en Europa (OSCE) de convocar una sessió extraordinària del Grup de Contacte Trilateral (TCG) a fi de “calmar les tensions actuals”.

El cap de la diplomàcia comunitària ha recalcat que els Vint-i-set estan “extremadament preocupats” perquè “els esdeveniments escenificats, com es va assenyalar recentment, puguen usar-se com a pretext per a una possible escalada militar”.

Biden reuneix el consell de seguretat

El president dels Estats Units, Joe Biden, encapçalarà aquest diumenge una reunió del consell de seguretat nacional per a abordar la crisi a Ucraïna, preocupats perquè Rússia puga atacar el país veí "en qualsevol moment".

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha explicat aquest dissabte que el president "rep regularment detalls sobre la situació sobre el terreny" i el seu equip de seguretat nacional opina encara que "Rússia podria llançar un atac contra Ucraïna en qualsevol moment".

També et pot interessar

stats