L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica revisa el pla d'abocar al mar l'aigua radioactiva de Fukushima

El Japó pretén vessar el líquid contaminat després d'aplicar-hi un tractament per a eliminar el màxim de components radioactius

Imatge de satèl·lit de la central nuclear de Fukushima Daiichi després de l'accident
Imatge de satèl·lit de la central nuclear de Fukushima Daiichi després de l'accident / Reuters

Un equip de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) s'ha desplaçat al Japó per a revisar els plans per a abocar a la mar l'aigua contaminada amb radiació de la central nuclear de Fukushima, que està previst que comencen en 2023.

Els experts són l'avançada de la delegació de l'OIEA i altres experts en energia atòmica, que romandrà al país entre el 14 i el 18 de febrer, i que encapçalarà el president de l'organisme, Gustavo Caruso.

El govern japonés anuncià l'abril de 2021 els plans d'abocar al Pacífic l'aigua contaminada que s'ha emprat per a refredar els nuclis dels reactors danyats de la central de Fukushima Daiichi en l'accident nuclear de 2011.

En els tancs de contenció de material radioactiu, aquest líquid s'emmagatzema juntament amb l'aigua d'aqüífers subterranis i de les pluges que es filtren i que també ha acabat contaminada amb isòtops radioactius.

Tòquio assegura que l'operació és segura, perquè l'aigua es processarà abans amb un sistema que elimina la majoria d'agents radioactius perillosos llevat del triti, que s'abocarà a la mar en nivells suposadament per sota dels estàndards internacionals i sense risc per a la salut humana. I perquè la pràctica, recorden, s'accepta i és habitual en la indústria nuclear d'altres països.

El projecte ha rebut una forta oposició de les comunitats de pescadors locals, les activitats dels quals no han aconseguit recuperar els nivells previs a l'accident atòmic de 2011. També s'hi oposen alguns països veïns com la Xina i Corea del Sud, que desconfien de la seguretat de l'abocament.

També et pot interessar

stats