L’aigua contaminada de Fukushima acabarà al Pacífic

El govern japonés assegura que l’abocament no serà nociu per a la salut perquè abans s’eliminaran els elements radioactius, però els pescadors i els països veïns rebutgen la mesura.  

Tancs de la central nuclear accidentada on s'emmagatzema l'aigua controvertida que ara és objecte de controversia
Tancs de la central nuclear accidentada on s'emmagatzema l'aigua que ara és objecte de controvèrsia / Efe

L’aigua contaminada de la central nuclear de Fukushima, al Japó, acabarà al Pacífic. Així ho ha decidit el govern japonés, que ha decidit que l’aigua acabarà a l’oceà després de tractar-la per a retirar-li els elements radioactius.

El primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, ha defés en la cadena estatal de radiotelevisió NHK que la mesura és "inevitable" per al desmantellament de la central, així com l'opció "més realista" de les disponibles.

Les autoritats japoneses mantenen que l'abocament no generarà cap risc per a la salut humana perquè els nivells de triti alliberats a la mar estaran per sota dels estàndards sanitaris nacionals -en ser mesclats amb aigua marina-, i defenen que aquesta és una pràctica habitual en la indústria nuclear d'altres països. 

La controvertida mesura que ha adoptat el govern japonés pretén resoldre l'acumulació d'aigua radioactiva de les instal·lacions nuclears de Daiichi, un dels problemes més urgents en el desmantellament de la planta que va resultar danyada pel terratrémol i el tsunami de març de 2011.

El primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, ha adoptat aquesta decisió després d’una reunió amb el seu gabinet de govern i de consultar-ho amb l'operadora de la planta, amb l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica i amb les autoritats locals de Fukushima, entre altres parts.

El govern japonés barallava l’alternativa d’abocar les aigües de la central al Pacífic, però la decisió s’havia retardat per l’oposició del govern de Fukushima i dels pescadors locals, els quals consideren que l'abocament podria perjudicar encara més la seua activitat econòmica, que és una de les més castigades per l'accident nuclear de 2011.

Malestar a la Xina

La mesura tampoc ha agradat els països pròxims, com ara la Xina. De fet, el Ministeri d'Afers Exteriors s'ha mostrat "greument preocupat" per l'abocament d'aigua contaminada al Pacífic i lamenta que s'haja adoptat "sense una consulta completa amb els països veïns i la comunitat internacional", i "sense haver esgotat els mètodes segurs de deixalla".

En aquesta línia, el ministeri xinés d'Afers Exteriors recorda que "l'oceà és una propietat compartida de la humanitat. L'abocament d'aigua residual nuclear de la central de Fukushima no és només un assumpte nacional (del Japó)", assenyalen.

En les instal·lacions de Daiichi hi ha emmagatzemades més d'1,25 milions de tones d'aigua processada. Es preveu que la capacitat per a l’emmagatzematge s’esgote en la tardor de 2022. L’executiu japonés preveu dur a terme l'abocament controlat durant dos anys a partir de la decisió presa hui, segons va explicar Suga.

També et pot interessar

stats