El Japó recorda les 18.000 víctimes del tsunami del 2011

L'àrea contaminada per la radiació de Fukushima manté més de 50.000 persones fora de casa.

Minut de silenci en memòria de les víctiemes del tsunami
Minut de silenci en memòria de les víctiemes del tsunami / Jiji Press (Efe)

El Japó recorda aquest 11 de març els més de 18.000 morts i desapareguts que va deixar el terratrémol i tsunami que fa 8 anys desvastà el nord-est del país. 

Aquest sisme, de magnitud 9 en l'escala de Richter, va sacsar el país asiàtic, manté desplaçades 52.000 persones i encara és visible entorn de l'accidentada central nuclear de Fukushima.

El terratrémol, registrat a les 14:46 hora local de l'11 de març de 2011, va generar un tsunami que arribà a 20 metres d'alçària en alguns punts del litoral, va arrasar poblacions senceres i causà greus danys a la central de Fukushima Daiichi.

Quan es compleixen huit anys de la catàstrofe, els treballs de reconstrucció s'han completat en un 94% a les zones de la costa nipona que van resultar arrasades.

Unes 52.000 persones continuen sense poder tornar a casa, la majoria procedents de Fukushima, que van quedar altament contaminades pels residus radioactius emanats de les fusions parcials de nucli de tres dels quatre reactors de la planta.

De fet, els municipis més pròxims a la central continuen catalogats com a "de difícil retorn", i no està clar quan podran tornar-hi els habitants.

A més de la neteja de residus nuclears i la tornada dels desplaçats, el govern japonés té per davant el repte de desmantellar la planta de Fukushima, un procés que s'estima que es prolongarà almenys 30 anys, el cost del qual podria ascendir a 20 bilions de iens (160.222 milions d'euros).

L'executiu i l'operadora de la planta han de dissenyar ara un pla per a extraure el combustible fos de l'interior dels reactors, el primer pas en el procés de desmantellament, que comporta una enorme complexitat tècnica a causa dels nivells de radiació extrems dins de les instal·lacions.

També et pot interessar

stats