L’OMS demana lluitar contra el còlera amb la mateixa intensitat i voluntat que contra la covid

L’organisme estima que almenys 1.000 milions de persones corren risc de contraure aquesta malaltia

Els agents ambientals es desinfecten després de tractar un cos a l'hospital de Bwaila a Lilongwe, Malaui
Els agents ambientals es desinfecten després de tractar un cos a l'hospital de Bwaila a Lilongwe, Malaui / Europa Press / Peng Lijun

El còlera continua representant un risc creixent per a la salut d'almenys 1.000 milions de persones a tot el món. Davant del nombre sense precedents de brots registrats i l'escassetat de vacunes per a mitigar-los, el director executiu del Programa d’Emergència Sanitària de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el doctor Michael Ryan, ha demanat aquest dimecres “fer-li front amb el mateix esforç, la mateixa intensitat i voluntat col·lectiva que es va posar amb la covid”. 

Ryan ha reconegut que “és difícil generar interés” d'organitzacions internacionals, donants i la indústria perquè “només afecta els més desfavorits i als més pobres”, però ha convidat la comunitat internacional a reflexionar sobre com “el món es divideix entre aquells països desenvolupats” i “els altres, que ràpidament s'estan ensorrant".

Segons un informe anual emés recentment per l'organització sanitària, enguany ja s'han registrat grans brots en almenys nou països, entre els quals es troben Síria, Moçambic, Malawi, la República Democràtica del Congo o Haití. L'informe també mostra una tendència a l'alça en el nombre de morts per còlera, amb prop de 3.700 defuncions notificades el 2023, el quàdruple que fa tres anys.

La disponibilitat de vacunes, el principal escull

“És inacceptable que algú muira de còlera, que és tan senzill i barat de tractar”, ha afirmat el responsable de l'equip de l'OMS contra aquesta malaltia, Philippe Barboza, qui ha insistit que l'escassetat de vacunes és un dels principals desafiaments per al seu tractament. L'OMS preveu que les sol·licituds de dosi el 2023 duplicaran almenys la producció anual, tot i que no s'experimentarà un augment substancial en la seua producció abans del 2025.

Les que hi ha disponibles actualment, d'acord amb l'expert de l'OMS, només poden utilitzar-se per a “mitigar brots existents” i no per a “previndre nous brots”. Per això, vaticinen un augment de casos a les regions més afectades per la temporada de pluges i la prevalença del fenomen meteorològic del Niño, que farà pujar les temperatures en moltes latituds. “Les necessitats humanitàries augmenten exponencialment, i amb elles els riscos de còlera”, conclou l'expert.

També et pot interessar

stats