L'ofensiva russa s'acarnissa al Donbass i deixa més víctimes en nous atacs a Zaporíjia

Moscou compleix tres mesos de guerra sense haver pogut proclamar cap victòria i amb les negociacions amb Kíiv estancades 

Un obús de tropes prorusses dispara a la regió de Luhansk
Un obús de tropes prorusses dispara a la regió de Luhansk / Alexander Ermochenko (Reuters)

Rússia ha complit tres mesos de guerra a Ucraïna sense haver pogut proclamar l'anhelada victòria al camp de batalla. Tampoc, però, un pla de retirada, ja que les negociacions amb Kíiv estan bloquejades des de fa setmanes. L'exèrcit comandat pel Kremlin continua l'ofensiva ferotge, concentrada sobretot a la regió oriental del Donbass i avança implacable sobre Lugansk. Aquesta província s'ha convertit en un dels principals objectius dels soldats russos, que tracten de capturar ciutats com Severodonetsk, a l'oest, per a envoltar ací les forces ucraïneses. Les autoritats locals adverteixen que aquest punt pot esdevindre una segona Mariúpol, que va quedar totalment arrasada després de setmanes de setge rus. 

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha acusat Moscou d'alentir la contesa i denuncia que Vladímir Putin vol destruir per complet el Donbass. Ha qualificat els atacs llançats a l'est del país com l'ofensiva militar a Europa des de la Segona Guerra Mundial i ha lamentat que molts soldats continuen executant els atacs per a complir les ordes del Kremlin, a pesar d'estar convençuts que la guerra no té sentit. Aquest dimarts la cúpula de l'exèrcit rus remarcava que s'aconseguirien tots els objectius marcats des de l'inici del conflicte. 

En el dia 91 de guerra segueixen succeint-se també els bombardejos en altres punts al sud d'Ucraïna. Almenys una persona ha mort i altres tres han resultat ferides aquest dimecres, després d'un atac amb coets llançat per les forces russes contra la ciutat meridional de Zaporíjia, segons han informat les agències locals. Els projectils han impactat en un centre comercial i diverses cases particulars d'aquesta urbs, pròxima a una de les centrals nuclears més grans del país. 

"Hui, 25 de maig del 2022, a les 5:13, les tropes russes han llançat quatre míssils de creuer a la ciutat de Zaporíjia", ha anunciat en el seu compte de Telegram el servei de premsa de l'Administració Militar Regional. Un dels coets "ha sigut abatut per la nostra defensa aèria. Els altres tres han atacat dos districtes de la ciutat, colpejant instal·lacions civils al barri de Xevtxénkivski i un centre comercial a Oleksandrivski”, precisa el comunicat.

L'administració de la regió detalla que l'atac ha matat una dona i ha provocat ferides a altres tres persones. També ha causat destrosses en almenys 62 habitatges de civils.

Bloqueig rus al comerç marítim

L'exèrcit rus ha emprés un bloqueig naval que ha detingut el comerç marítim als ports ucraïnesos, cosa que preocupa les potències mundials perquè suposa un atac deliberat a la cadena mundial de subministrament d'aliments. Temen que puga generar escassesa i inestabilitat política en altres parts del món. 

Segons publica The Washington Post aquest dimecres, aquesta idea s'extrau d'un document elaborat per la intel·ligència estatunidenca al qual ha tingut accés el diari i en el qual s'afirma que les conseqüències del setge poden ser greus, llevat que es permeta als cereals i altres productes agrícoles essencials fluir lliurement des d'Ucraïna. Després d'envair el país, l'armada de Rússia controla ara de manera efectiva tot el trànsit naval al terç nord de la mar Negra i això el fa insegur per al transport comercial, d'acord amb aquest informe del govern estatunidenc.

Ucraïna és una gran cistella de subministrament d'aliments a escala global. El país és el major exportador mundial d'oli de gira-sol, el quart exportador de dacsa i el cinqué exportador de blat. El document assenyala que el "proporciona al voltant del 10% de les exportacions mundials de blat, i la gran majoria d'aquesta quantitat, aproximadament el 95% el 2020, eixiren a través dels ports de la mar Negra". En els últims dies, líders de tot el món han advertit que el bloqueig de Rússia representa una de les amenaces més greus per a l'estabilitat global des que va començar la guerra, recorda el diari.

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, va declarar recentment que hi ha vint milions de tones de cereal bloquejades als ports ucraïnesos que controla Rússia, la qual cosa se suma al fet que, a causa de la guerra, el 30% de la superfície de blat d'hivern, de dacsa i de gira-sol a Ucraïna es quedarà enguany sense collir o sense sembrar durant la primavera.

També et pot interessar

stats