Andrii i Valentyn, dos xiquets ucraïnesos que viuen el malson de la guerra

Aquests amics han creat la seua pròpia trinxera, han desplegat armament i munten guàrdia en una torre fictícia

Andrii i Valentyn, dos xiquets ucraïnesos que viuen el malson de la guerra / Reuters

Al poble de Stoianka, a pocs quilòmetres dels límits de la ciutat de Kíev, la guerra està sempre present per a dos amics, Andrii, de dotze anys, i Valentyn, de sis. Com molts xiquets en la seua ciutat, es van haver d’amagar juntament amb les seues famílies en búnquers contra els atacs dels tancs i l'artilleria pesant russa. La situació va durar setmanes fins que els russos es van retirar al març.

A mesura que les famílies i el veïnat han començat a reconstruir les seues llars i la seua ciutat, els dos xiquets s’han proposat defensar algun dia el seu país.

"Putin i els seus soldadets no haurien de tornar a posar els peus ací. Els nostres ucraïnesos ja els van destruir", ha dit Andrii.

Juntament amb Valentyn, aquests amics han creat la seua pròpia trinxera, han desplegat armament i han muntat guàrdia en una torre fictícia preparada per a protegir el seu territori.

Ara que els russos se n'han anat, els dos xiquets saben el que volen ser quan siguen majors. "Volem convertir-nos en soldats quan cresquem. Ens convertirem en homes de l'exèrcit", ha afirmat Valentyn, que ha afegit que va veure soldats russos mentre estaven assetjant les seues cases.

La guerra, un “malson” per a xiquets i xiquetes

El director de Programes d'Emergència d'UNICEF, Manuel Fontaine, va visitar Ucraïna a mitjan abril i va dir que la guerra era un "malson" per als xiquets i xiquetes. A més, ha assegurat que els més menuts necessitaven suport urgent i mereixien una resolució pacífica de la guerra.

UNICEF ha instat el Consell de Seguretat a garantir que els xiquets i xiquetes estiguen protegits contra danys i tinguen un pas segur des de les zones d'intensos combats.

Des de l’inici del conflicte a Ucraïna, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH) ha verificat la mort de 257 xiquets.

També et pot interessar

stats