Les conseqüències de la caiguda de Mariúpol, punt clau de la invasió russa

Els líders de la resistència continuen amagats, però l’exèrcit rus assegura que s’han entregat 700 combatents

Mariúpol és un punt estratègic dins de la invasió russa d'Ucraïna / À Punt NTC

La invasió russa d’Ucraïna avança a la ciutat de Mariúpol, on un miler de combatents ucraïnesos s'han rendit, segons el govern de Rússia. Mariúpol és l’últim reducte que separa la regió del Donbass i la península de Crimea, territoris que el Kremlin s’ha annexionat il·legalment.

Amb la seua caiguda, el govern de Putin consolidaria un corredor de 600 quilòmetres, que s'estén des de la frontera fins a la ciutat de Kherson. A més, aconseguiria tancar l'accés d'Ucraïna al mar d'Azov i permetria al Kremlin enviar més ràpidament tropes, armes i munició al sud d'Ucraïna.

Encara que els líders de la resistència a Mariúpol continuen amagats a la factoria Azovstal,  la situació límit els porta a un punt d'inflexió en la guerra. Si bé Zelenski evita la paraula rendició, els combatents han deposat les armes i s'han entregat, després de sobreviure els bombardejos russos durant quasi tres mesos. Un colp dur per al govern de Kíiv, que perd un dels principals bastions de la resistència i ofereix al Kremlin una victòria per a celebrar.

Segons el Ministeri de Defensa rus, durant les últimes hores s'han entregat 700 combatents més, i la xifra total s'acosta al miler. Entre ells hi ha membres del batalló Azov, que té els seus orígens en una milícia neonazi, però també marines de la brigada 36, policies i guàrdies de frontera. Els seus líders continuen amagats a la factoria Azovstal, molt probablement per a impedir que el Kremlin puga alliberar del tot les forces desplegades per a capturar-los.

El president Volodímir Zelenski ha anunciat que intentarà intercanviar-los per presoners russos, però no és segur que ho puga aconseguir. Mentrestant, s'ha représ la vista contra Vadim Xiximarin, un soldat rus acusat de matar un civil desarmat de 62 anys, el primer juí per un presumpte crim de guerra.

També et pot interessar

stats