L'Índia llança amb èxit la primera missió espacial per a estudiar el Sol
Mitjans locals estimen que el pressupost de la missió ascendeix a vora 48 milions de dòlars
L'Índia ha llançat aquest dissabte amb èxit la primera missió espacial destinada a l'estudi del Sol, un llançament que suposa una nova fita per al programa espacial del país, que la setmana passada es va convertir en la primera nació en aterrar en el pol sud de la Lluna.
L'enlairament de la sonda Aditya-L1 (Sol, en sànscrit) amb el coet Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) ha tingut lloc a les 11:50 hora local des del centre de Sriharikota en l'estat sud-oriental d’Andhra Pradesh.
La sonda orbitarà durant setze dies la Terra, que emprarà per a guanyar progressivament velocitat, abans de dirigir-se cap al seu destí final: el primer punt Lagrange (L1), un lloc entre el Sol i la Terra separat per 1,5 milions de quilòmetres del nostre planeta.
La missió tardarà uns quatre mesos a arribar aquest punt, que a penes suposa un 1% de la distància que separa tots dos cossos celestes, i que destaca per ser gravitacionalment estable, ja que l'atracció del Sol i la Terra es troba en equilibri i facilita l'observació continuada de l'estrela sense veure's afectada per eclipsis o ocultacions.
Des d'allí, Aditya-L1 estudiarà les capes més externes del Sol, la fotosfera, la cromosfera i la corona, a través de set càrregues útils que empraran detectors electromagnètics i de partícules i camps magnètics.
Mitjans locals estimen que el pressupost de la missió ascendeix a vora 4.000 milions de rupies, equivalents a més de 48 milions de dòlars.
Amb aquesta missió, l'Índia s'uneix a un selecte grup de països que han enviat sondes per a estudiar el Sol, entre ells la Xina, els Estats Units, el Japó, o l'extinta Alemanya Occidental (en col·laboració amb la NASA), a més de l'Agència Espacial Europea (ESA).