Les tropes d'Israel apleguen als afores de la ciutat de Gaza
La infanteria ha situat tancs en la carretera principal, que creua de nord a sud la Franja, l'enclavament on ja han mort 8.000 palestins, 3.000 d'ells menors, en les tres setmanes de represàlia d'Israel per la incursió de Hamàs
L'exèrcit d'Israel està il·lustrant amb fotografies de vehicles blindats i excavadores en zones despoblades de punts indeterminats de la Franja de Gaza la "segona fase" de la guerra contra Hamàs. Imatges anodines que contrasten amb la violència que es pressuposa en els xocs de la infanteria israeliana contra les milícies del grup islamista. Les tropes estan a les portes de la ciutat de Gaza, després de creuar la Franja d'oest a est, des de la frontera israeliana. Algunes informacions indiquen que ja haurien entrat a la ciutat, des d'on es reporten dispars i arriben imatges del que semblen, bengales caiguent des de la frontera, desdibuixada pel fum. S'han vist tancs a la carretera de Salah ad-Din, l'artèria principal, que creua de nord a sud la Franja. El desplegament terrestre té lloc en paral·lel als bombardejos. L'aviació israeliana ha atacat 600 objectius en les últimes hores. Asseguren haver destruït un edifici amb vint membres de Hamàs, entre altres infraestructures del grup palestí i haver avortat un atac amb míssils antitancs. En les útlimes hores també han anunciat la mort de quatre presumptes caporals del grup islamista.
Més de 8.300 palestins han mort, 3.457 d'ells xiquets, i altres 21.000 han resultat ferits en les tres setmanes de represàlia d'Israel per la incursió de Hamàs del set d'octubre, quan va matar 1.400 persones va segrestar-ne 220 més. Atrapats enmig de les dues faccions de la contesa hi ha els més de dos milions d'habitants de la Franja i particularment del que queda de la ciutat de Gaza, una de les regions de més densitat de població del planeta, que després de vint dies de bombardejos presenta ferides pròpies d'una hecatombe.
La situació a la Franja, que ja era límit fa una setmana, ha entrat en un territori més enllà de la capacitat de descripció d'un adjectiu. Les bombes continuen amenaçant infraestructures civils, en què busquen recer els milers de persones que s'han quedat sense casa. L'ONU ha denunciat atacs als hospitals de Shifa i Al-Quds, a la capital, i en l'Indonesi, en la zona nord del territori. 117.000 desplaçats interns, que han quedat sense casa i milers de pacients busquen recer de les bombes en els deu centres hospitalaris que continuen operatius a la Franja. Malgrat les repetides peticions d'Israel, l'Organització Mundial de la Salut ha suspés les ordes d'evacuació per la impossibilitat de fer-les sense posar en risc les vides d'interns i ferits.
Crims de guerra
La població sobreviu de la caritat d'una ajuda humanitària que arriba amb comptagotes. Des del corredor humanitari habilitat per Egipte aquest dilluns han entrat eixanta camions amb aigua, aliments i subministraments mèdics, el comboi més gran des del començament de la guerra i, tanmateix, insuficient per a atendre una població desesperada que ja ha protagonitzat assalts i accions de pillatge.
Aquest diumenge el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional Karim Ahmad Khan es va presentar de sorpresa al pas de Rafah, en la frontera entre Egipte i Gaza, des d'on va advertir que negar queviures bàsics a la població civil és un crim de guerra. Khan va recordar que el TPI té "jurisdicció" per a investigar les violacions del dret internacional humanitari per les parts, fent menció expressa tant a l'acció de Hamàs com a les "obligacions morals i legals" d'Israel sobre la població civil palestina i l'aplicació del "principi de proporcionalitat" en la resposta.
Reporters Sense Fronteres ha acusat l'exèrcit d'Israel d'haver atac deliberadament els periodistes que cobrien un atac contra les mílices de Hezbolà al Liban el 13 d'octubre, una acció en la que va morir un informador. L'organització ha descartat que fora "un mal col·lateral", perquè un dels vehicles estava identificat com a "premsa" i "i també era clar que el grup apostat al costat d'ell eren periodistes".
Israel ha confirmat la mort la jove alemanya-israeliana, Shani Louk, el cos de la qual va ser exhibit en una camioneta per milicians de Hamàs en un vídeo que va fer la volta al món. Louk va ser segrestada durant la incursió del grup islamista en un festival de música que se celebra en territori israelià, en les proximitats de la Franja. Israel està recordant les víctimes del segrest amb l'exposició de més de 200 llits buits a Jerusalem, un per cada ostatge.
Més baixes palestines a Cisjordània
La Franja de Gaza és l'escenari central del conflicte, però no l'únic. Quatre palestins han mort al Jenín, al nord dels territoris ocupats per Israel a Cisjordània, en una nova batuda de l'exèrcit al territori palestí, on ja han perdut la vida 122 persones des del començament de la guerra, algunes d'elles per agressions de colons. El territori palestí, governat per l'OLP, organització rival de Hamàs, pateix la pitjor espiral de violència des de la Segona Intifada (2000-2005). Enguany han mort 320 persones, la majoria milicians, en enfrontaments amb tropes israelianes, però també civils, inclosos 72 menors. En paral·lel, l'àrea ha vist la proliferació de nous grups armats palestins, que realitzen cada vegada més atacs i han deixat 33 morts del costat israelià, la majoria colons (cinc d'ells menors), i cinc uniformats.