L'Eurocambra aprova la reforma de la PAC, que suavitza les exigències mediambientals

Els canvis afecten algunes de les pràctiques ambientals que s'han de complir com a condició per a rebre subsidis

Agricultors, durant la marxa a Madrid, aquesta vesprada
Agricultors, durant la marxa a Madrid, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El ple del Parlament Europeu ha donat llum verda este dimecres a la reforma que suavitza les exigències mediambientals de la Política Agrícola Comuna (PAC) i redueix la càrrega administrativa dels agricultors i ramaders: una iniciativa plantejada en resposta a les protestes del camp.

Els canvis tiren endavant per 425 vots a favor, 130 en contra i 33 abstencions. Perquè es formalitzara abans de les eleccions europees del pròxim juny, es va decidir utilitzar el procediment d'urgència que evita les negociacions sobre l'expedient entre els estats membres i l'Eurocambra, colegisladors del club comunitari. Després del vot en el ple, el mateix Consell ha d'aprovar formalment la reforma de la PAC. La llei es publicarà en el butlletí oficial de la UE i entrarà en vigor de manera immediata.

Els països ja van aprovar la reforma de la PAC a la fi de març. Perquè el procediment d'urgència tinguera èxit, l'Eurocambra havia de donar suport al mateix text que van aprovar els estats sense introduir esmenes, com finalment ha succeït. Els eurodiputats han adoptat el text legislatiu "amb les modificacions tècniques" proposades pels estats membres en el Consell de la UE i amb el suport de la comissió d'Agricultura del Parlament, el passat 15 d'abril.

La presidència belga del Consell de la UE ja havia informat el Parlament que, si els eurodiputats adoptaven el text ja acordat sense introduir modificacions, els estats adoptarien eixe mateix escrit.

Excepcions per als agricultors de xicotetes explotacions

En concret, els canvis que compten amb el suport de l'Eurocambra afecten algunes de les pràctiques ambientals que s'han de complir com a condició per a rebre subsidis de la PAC. Fins ara, per a rebre els pagaments els agricultors havien de complir una sèrie de principis respectuosos amb el medi ambient i el clima, també denominats "condicionalitats". A partir d'esta modificació, les xicotetes explotacions (de menys de deu hectàrees) estaran exemptes de controls i sancions relacionades amb els requisits de condicionalitat.

Alguns dels canvis introdueixen exempcions que es poden aplicar el 2024. Els agricultors podran aplicar les noves condicions en les seues sol·licituds d'ajuda financera de la UE enguany. En el cas de la cobertura mínima de sòl en els períodes més sensibles, els estats membres tindran més flexibilitat per a decidir quins sòls protegir i en quina estació basant-se en les especificitats nacionals i regionals. Quant a la rotació de cultius, continuarà sent la pràctica habitual, però els països podran usar la diversificació de cultius com a alternativa.

A més, els agricultors només estaran obligats a mantindre elements no productius, com a tanques o arbres, i se'ls animarà, de manera voluntària, a mantindre terres en guaret o a crear nous elements no productius mitjançant ecoesquemes.

D'altra banda, es permetrà als estats membres concedir exempcions temporals i específiques d'uns certs requisits de condicionalitat, en cas de condicions climàtiques imprevistes que impedisquen als agricultors complir-los.

El dimarts, el Parlament Europeu ja va decidir no oposar-se a la proposta de la Comissió que complementa el paquet de simplificació de la PAC i que dona als països més marge de maniobra a l'hora d'aplicar el requisit de la Política Agrícola Comuna; manté la proporció de pastures permanents per superfície agrícola per damunt del 5% en comparació amb el 2018.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha valorat l'acord i ha remarcat que és el resultat de mesos de treball.

També et pot interessar

stats