Johnson admet que els problemes de desproveïment al Regne Unit poden arribar al Nadal

Al problema de l'abastiment de carburant, que persisteix a Londres i el sud-est d'Anglaterra, s'afig la manca d'alguns aliments als supermercats

Cues en l'accés a una gasolinera de Londres el passat dissabte
Cues en l'accés a una gasolinera de Londres dissabte / Henry Nicholls (Reuters)

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha admés que els problemes de desproveïment que pateix el Regne Unit podrien arribar fins al Nadal, però ha reiterat que no recorrerà a la "immigració descontrolada" per a solucionar-los.

En una entrevista a la BBC aquest diumenge en la vespra del congrés anual del Partit Conservador, Johnson ha intentat llevar ferro als problemes de l'economia britànica, que atribueix al "període d'ajust" del mercat laboral després del Brexit i la ràpida recuperació postpandèmia en l'economia "que més creix del G7".

Tanmateix, preguntat per les declaracions del ministre d'Economia, Rishi Sunak, en què aquest no descartava que la crisi de subministrament arribara al Nadal, el primer ministre va respondre: "Rishi sempre té raó en el que diu".

La manca de gasolina i dièsel va persistir diumenge a Londres i al sud-est d'Anglaterra, on el 22% de les estacions no tenien carburant, segons l'associació de propietaris minoristes de gasolineres, la Petrol Retailers Association. Aquesta patronal assenyala però que la crisi "pràcticament ha acabat" a la resta de Gran Bretanya, inclosa Escòcia, perquè les estacions sense reserves no superen el 6%.

L'escassesa de carburants ha causat llargues cues i algunes baralles durant la setmana passada a les gasolineres el país, una crisi que Johnson atribueix a l'efecte crida entre els conductors per a omplir el dipòsit més que a un problema real d'abastiment.

Desproveïment als supermercats

Però al desproveïment a les gasolineres, derivat de la falta de camioners estrangers després del Brexit, s'afig ara la falta d'alguns productes alimentaris en els supermercats.

La falta de mà d'obra que anteriorment arribava d'altres països de la Unió Europea també està provocant la preocupació dels ramaders, que es poden veure obligats a sacrificar desenes de milers d'animals perquè no hi ha treballadors als escorxadors.

Johnson va defensar l'eixida del seu país de la UE com una forma, precisament, de no haver de recórrer a treballadors amb salaris baixos i obligar així que les empreses remuneren millor els seus empleats. "La manera d'avançar no és tirar de la palanca de la immigració descontrolada i permetre que entre un gran nombre de gent", va dir Johnson, en al·lusió a les dures restriccions vigents perquè els comunitaris aconseguisquen un visat de treball.

El líder tory també ha justificat la decisió d'apujar les cotitzacions socials per a finançar la sanitat pública, tot i haver-la descartat per complet en el seu programa electoral, per les necessitats econòmiques derivades de la pandèmia. "No vull apujar més els impostos", va insistir Johnson, sense descartar que puga arribar a fer-ho si les arques de l'Estat ho necessiten per a sufragar el descomunal deute acumulat per la crisi sanitària.

També et pot interessar

stats