Islàndia declara l’estat d’emergència: entra en erupció el volcà de Grindavík

Els vols internacionals continuen operant, però prop de 4.000 veïns de la ciutat pesquera de Grindavik han estat desallotjats des que es va detectar l’activitat volcànica

 

Impressionant imatge que deixava el volcà pròxim a Grindavík durant les primeres hores de l'erupció / Reuters / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de desembre 2023 - 09:38 Actualitzat: 19 de desembre 2023 - 21:15

Islàndia s’ha alçat aquest dimarts en estat d’emergència. Després de setmanes en què els moviments sísmics ho anunciaven, el volcà pròxim a la ciutat de Grindavík ha entrat en erupció, el que ha portat les autoritats a declarar aquesta situació. L’expulsió del magma deixava imponents imatges de matinada. La resplendor del material volcànic que eixia pel cràter ha enllumenat la nit. De fet, algunes fonts de la zona asseguren que la lluentor que es desprén de la lava s'apreciava durant la nit des de Reykjavík.

Les autoritats han demanat que s’eviten les visites a la zona, que està delimitada per un perímetre de seguretat de desenes de quilòmetres. Ara per ara, els vols internacionals operen amb normalitat a Islàndia.

Durant la nit de dilluns, l’Oficina Meteorològica i Sismològica d'Islàndia ha confirmat que el volcà, situat a 4 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Grindavík, en la península de Reykjanes, entrava en erupció. L'expulsió de magma començava a les 22.17 (mateixa hora GMT).

“L'erupció va estar precedida per un eixam de terratrèmols que va començar a les 21:00 hores”, segons va assegurar el MET en el seu web. Els experts sobrevolaran la zona al llarg del dia per a avaluar la situació real. Donat que feia setmanes que els moviments sísmics detectats pels geòlegs feien preveure una erupció imminent, les autoritats van evacuar prop de 4.000 habitants de la ciutat pesquera de Grindavik i van tancar el proper balneari geotèrmic de la Blue Lagoon.

L'activitat volcànica comença a reduir-se

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia ha informat que la potència de l'erupció del volcà ja està reduint-se. "El flux de lava s'estima en un quart del que era a l'inici i només un terç del clevill original està actiu", ha detallat la institució en l'últim butlletí.

Els brolladors de magma, que durant la nit van arribar als 120 metres d'alt segons alguns mitjans, ara pugen fins a 30 metres com a màxim, ha agregat l’IMO. No obstant això, els geòlegs adverteixen que no s'ha de baixar la guàrdia, ja que es poden obrir noves clivelles sense previ avís per les quals isca el magma acumulat.

Des que va començar l'erupció, s'han registrat 320 moviments sísmics, el de major intensitat de 4,1 en l'escala Richter, encara que l'activitat ha disminuït en la matinada i des del migdia de hui només se n'han comptabilitzat deu. Però l'IMO ha advertit que existeix una probabilitat augmentada que es produïsquen més erupcions al llarg de la fissura inicial, o més al nord, i ha alertat que poden originar-se molt ràpidament, ja que anit només van passar 90 minuts entre els primers senyals i l'erupció.

Mitjans locals asseguren que, malgrat que l’erupció sembla de més intensitat que les anteriors, de moment no està afectant el municipi de Grindavík. No es descarta que més avant la lava puga arribar a afectar algunes carreteres d’Islàndia. 

També et pot interessar

stats