Creix la probabilitat d'erupció volcànica a Islàndia, amb 700 nous terratrémols

Les primeres imatges han captat "moviments continus i constants del terreny” a causa de la formació en curs de la intrusió de magma

Una via destrossada a causa del terratrèmol / Ministeri d'Infraestructures d'Islàndia

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia ha informat aquest dimartsde vora 700 nous terratrémols des de la passada mitjanit, el major d'una magnitud de 3,1, prop de la ciutat de Grindavík, en el sud-oest de l'illa, i ha assenyalat que "la probabilitat d'una erupció continua sent alta".

Durant el dia, la majoria dels sismes, quasi tots microterratrémols, normalment a profunditats de focus d'entre 3 i 5 quilòmetres, s’han registrat al llarg de la intrusió de magma, agrega el comunicat. "En resum, la probabilitat d'una erupció continua sent alta. Si es produeix una erupció, la ubicació més probable serà en la intrusió de magma —roca que s’ha cristal·litzat a partir de magma sota la superfície—. La nostra última avaluació de riscos no indica cap altre lloc potencial d'erupció", sosté.

El comunicat precisa que els mesuraments de la deformació, incloses les observacions aèries d'alta resolució, les imatges de radar per satèl·lit i les observacions GPS terrestres, revelen "moviments continus i constants del terreny a causa de la formació en curs de la intrusió de magma". Segons els models geofísics, s'estima que la intrusió s'està propagant lentament cap amunt i es creu que el magma es troba a 800 metres sota la superfície.

Les autoritats islandeses van declarar el divendres la situació d'emergència després d'una sèrie de terratrémols prop de Grindavík i van advertir d'una possible erupció volcànica, per la qual cosa van ordenar una evacuació preventiva d'aquesta ciutat a cinquanta quilòmetres de la capital, Reykjavík.

El valencià Rafa Figuerola, des d'Islàndia, a 200 quilòmetres de l'epicentre del terratrémol, explica que "s'ha creat un magma subterrani a la ciutat de Grindavík i per seguretat els habitants han hagut de ser evacuats". Rafa assegura que "l'erupció serà imminent", tot i això, de moment, "no s'ha de lamentar cap dany físic".

També et pot interessar

stats