Descobreixen un planeta de la grandària de la Terra, potencialment cobert de volcans

Ha rebut el nom de LP 791-18d i podria tindre erupcions volcàniques amb tanta freqüència com Io, un dels satèl·lits de Júpiter

Recreació del planeta ‘LP 791-18d’
Recreació del planeta LP 791-18d / IAC

Una investigació internacional ha trobat un exoplaneta de la grandària de la Terra que podria estar cobert de volcans. Ha rebut el nom de LP 791-18d i podria tindre erupcions volcàniques amb tanta freqüència com Io, un dels satèl·lits de Júpiter, l’objecte amb més activitat geològica del sistema solar.

L’estudi l'ha publicat la revista Natura i recull que aquest cos celeste orbita al voltant d’una estrela nana situada a 90 anys llum de distància, a la constel·lació Cràter.

L'equip, que ha comptat amb la participació de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), ha estimat que és lleugerament més gran i més massiu que la terra. LP 791-18d, està ubicat en un sistema planetari on ja es coneixien altres dos planetes, LP 791-18 b i c.

El planeta interior b és aproximadament un 20% més gran que la Terra i el c, l'exterior, té unes 2,5 vegades la grandària del nostre planeta i té quasi nou vegades la seua massa, segons recull una nota del IAC. Durant cada òrbita, els planetes d i c passen molt a prop l'un de l'altre i cada pas pròxim del planeta c, més massiu, produeix una estirada gravitatòria sobre el planeta d, fent que la seua òrbita siga una mica el·líptica. En aquesta trajectòria, el planeta d, es deforma lleugerament cada vegada que gira al voltant de l'estrela.

"Aquestes deformacions poden crear suficient fricció interna per a calfar substancialment l'interior del planeta i produir activitat volcànica en la seua superfície", explica Merrin Peterson, estudiant de postgrau de la Universitat de Mont-real (UdeM) que ha liderat l'estudi.

El planeta d es troba a la vora interior de la zona habitable, l'interval de distàncies a una estrela en el qual podria haver-hi aigua líquida a la superfície. Així, si el cos celeste és tan actiu geològicament com sospita l'equip d'investigació, podria mantindre una atmosfera i les temperatures podrien descendir prou en el costat nocturn del planeta perquè l'aigua es condensara a la superfície.

També et pot interessar

stats