La inflació general puja a la zona euro, però baixa la subjacent per primera vegada en deu mesos

L’Eurostat destaca aquest descens, que podria significar un canvi de tendència en el preu dels aliments

L'encariment de preus afecta tota Europa, que ha registrat una inflación molt superior a la del març de 2021
Imatge d'arxiu d'una transacció econòmica / Eric Gaillard (Reuters)

La lectura interanual de la inflació general de la zona euro s’ha accelerat una dècima a l'abril en comparació amb el mes anterior. S'ha arribat així al 7%, davant del 6,9% del mes de març. Però la inflació subjacent ha pujat per primera vegada des del mes de juny, cosa que l’oficina europea d’estadística, l'Eurostat, destaca perquè podria significar un canvi de tendència en el preu de l’alimentació. 

Segons les dades preliminars publicades per l'Eurostat, el mes d'abril l'energia va registrar una alça interanual del 2,5%, després de la baixada del 0,9% del mes anterior, mentre que el preu dels aliments va alleujar la seua escalada al 10% des del 14,7%.

En el cas dels serveis, els preus van pujar a l'abril un 5,2% interanual, una dècima més que al març, però els béns industrials no energètics es van encarir un 6,2%, quatre dècimes menys que al març.

Entre els països que tenen dades disponibles, els increments de preus menys intensos s’han observat a Luxemburg (2,7%), Bèlgica (3,3%), Espanya i Xipre (tots dos 3,8%). Per contra, les pujades de preus més acusades es van registrar a Letònia (15%), per davant d'Eslovàquia (14%), Lituània (13,35%) i Estònia (13,2%).

Pel que fa a la taxa d'inflació subjacent —que exclou els preus de l’energia, els aliments, l'alcohol i el tabac— ha registrat a l'abril una pujada interanual del 5,6%, una dècima per davall de l'increment rècord observat el mes anterior, segons l'estimació preliminar de l’Eurostat.

Així, la taxa d'inflació subjacent ha experimentat a l'abril el primer signe de moderació en termes interanuals des de juny del 2022, després d'haver encadenat nou mesos consecutius sense oferir símptomes de desacceleració i pressionant el Banc Central Europeu (BCE) a continuar endurint la seua política monetària.

Entre els països de la zona euro que tenen dades disponibles, els nivells d'inflació subjacent més elevats es van registrar a l'abril a Eslovàquia (11,4%), Croàcia (9,3%), els Països Baixos (7,9%), i Grècia (7,2%), mentre que només Xipre (4%), França (4,7%) i Finlàndia (4,9%) registraren lectures per davall del 5%.

També et pot interessar

stats