La inflació rebota al 4,1% a l'abril per l'encariment dels combustibles

La taxa general tanca el mes huit dècimes per damunt de la registrada al març, però la subjacent cau quasi un punt, fins al 6,6%, i Economia avança una moderació en l'encariment de la cistella de la compra

Gasolinera en una imatge d'arxiu
Gasolinera en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Després de la frenada en sec de març, els preus han tornat a rebotar a l'alça a l'abril. La inflació ha escalat huit dècimes fins al 4,1% en taxa interanual, segons la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC) publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

El repunt s'explica, apunta l'organisme, pel fet que l'abaratiment de l'electricitat ha sigut menor ara que l'experimentat en el mateix mes del 2022 i per l'augment dels carburants, que baixaren més l'abril de l'any passat. Cal recordar que aquell mes va ser quan va entrar en vigor la bonificació de vint cèntims per litre de combustible que va posar en marxa el govern espanyol per a tractar de controlar la pujada desorbitada dels preus, molt influenciats per l'esclat de la guerra a Ucraïna. La mesura es va retirar l'1 de gener per a la població general, que des d'aleshores resposta en les gasolineres sense cap descompte.

En sentit contrari, destaca el comportament dels aliments i begudes no alcohòliques, que encadenen mesos de crescuda desbocada amb taxes de dos dígits, però en el quart mes de l'any, pugen menys del que ho feren en el mateix període del 2022.

La notícia més positiva està en el comportament de la inflació subjacent, índex que exclou els productes frescos i els energètics per considerar-los més volàtils i que, per tant, no està influïda per l'efecte de l'estadística. A l'abril registra una davallada significativa d'un punt des del sostre històric del 7,6% al febrer i es queda ara en el 6,6%. Comença a donar una treva després de tres mesos en valors màxims, indicatiu que podria haver tocat ja sostre. A més, en taxa mensual, els preus s'acceleren un 0,6% respecte al mes de març, segons l'indicador avançat de l'IPC.

Tot i l'efecte "escaló" de març, les pujades de preus es mantenen lluny dels màxims d'aquesta crisi, que va assolir pics rècord del 10,8% a l'estiu a causa de l'alça de l'energia. Els encariments, però, es traslladaren a la resta de components en els mesos següents, especialment als aliments. Des de novembre i fins a març, la taxa anual d'inflació s'ha mogut al voltant del 6%, mentre que la subjacent s'ha mantingut pròxima al 7%. En la dada avançada d'inflació coneguda aquest divendres no es detalla l'evolució dels preus per grups, informació que es farà pública el pròxim 12 de maig, quan Estadística publique la dada definitiva.

El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat en un comunicat que la inflació general d'abril és "la meitat" de la registrada un any abans i ha subratllat que les mesures adoptades pel govern el mes de desembre passat "continuaran contribuint a esmorteir l'evolució" dels preus. Pel que fa a l'índex subjacent, la vicepresidenta primera de l'executiu i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha atribuït el descens a "la minoració del preu dels aliments".

També et pot interessar

stats